Belgijanci skrivaju izbjeglice u domovima

Belgijska humanitarna organizacija za zaštitu izbjeglica pozvala je građane da prihvate ove ljude u svoje domove i na taj način ih zaštite od policijskih snaga koje izvode akcije u parkovima gdje su izbjeglice privremeno pronašle utočište, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o policijskim akcijama na području parka Maximilien i željezničke stanice u blizini koje su izbjeglice pronašle utočište.

Član humanitarne organizacije Mehdi Kassou izjavio je da su građani u posljednja tri dana u svoje domove primili između 150-200 izbjeglica.

“Primijećeno je ozbiljno povećanje privedenih izbjeglica tokom policijskih akcija. Želimo da belgijski građani budu solidarni”, poručio je Kassou.

Iz ove humanitarne organizacije uputili su i pismo regionalnim i federalnim političarima kao i članovima sindikata u kojem su podsjetili na sistem raspoređivanja izbjeglica po koti koju je odredila Komisija Evropske unije (EU).

Pojasnili su da Belgija nije ispunila obećanje da će primiti 3.800 izbjeglica jer taj broj trenutno iznosi 900. Iz humanitarne organizacije su pozvali da se izbjeglice koje su stigle u Belgiju ne vraćaju u zemlje iz kojih su došli.

U akcijama koje belgijska policija izvodi u posljednje vrijeme na području parka i okoline privedeno je više od 200 izbjeglica.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*