Ukrajina – Kijev traži vojnu pomoć od EU i NATO

Predsjedavajući u parlamentu Ukrajine Aleksandar Turčinov izjavio je u ponedjeljak na sastanku predstavnika osam sjevernobaltičkih država u Litvaniji da je njegovoj zemlji potrebna vojna pomoć.

Turčinov je naveo da je Ukrajini potrebna prava pomoć uključujući moderno naoružanje, avijaciju protivtenkovske sisteme i zalihe vojne opreme, prenosi agencija Itar-Tass.

Njegova izjava izazvala je nezadovoljstvo Moskve, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je novinarima u Berlinu da je zahtjev za vojnu pomoć upućen državama EU i NATO izvan okvira ranijih dogovora.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavel Klimkin izjavio je u nedjelju njemačkim medijima da bi države EU i NATO trebalo da pružaju vojnu pomoć Kijevu.

Ranije u ponedjeljak, premijer Finske Aleksandar Stub izjavio je da Evropska unija i NATO nisu u mogućnosti da pruže vojnu podršku ukrajinskim snagama koje se bore protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine. – To naravno nije moguće. Znamo da NATO daje vojnu pomoć samo svojim članicama, dok EU nema kapacitete da pruži takvu vrstu pomoći – rekao je Stub za javni finski radio ILE, prenosi agencija Tanjug.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine je pozvao u subotu NATO i Evropsku uniju da pruže vojnu pomoć i izađu s novom strategijom prema Kijevu kako bi pomogli da se okonča četvoromjesečni konflikt.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*