U subotu na Trgu slobode koncert Gradskog orkestra Stolac

U povodu obilježavanja 2. oktobra – Dana oslobođenja Tuzle, Grad Tuzla organizuje koncert Gradskog orkestra Stolac. Koncert će se održati u subotu, 30.9.2017., sa početkom u 12.00 sati, na Trgu slobode.

Gradski orkestar – Stolac oformljen je 1931. godine, pod  imenom „Gradska limena glazba/muzika„  Stolac. Od samog početka  svog  djelovanja orkestar je postao jedan od simbola grada i  bio njegov  uspješan  predstavnik širom  bivše  Jugoslavije . Kao  i danas,  orkestar  je  u  svom članstvu imao muzičare  svih socijalnih, starosnih i gender kategorija.

Prvu  pauzu  u radu orkestar je imao u toku  trajanja Drugog svjetskog rata , da bi se ponovo  aktivirao pedesetih godina prošlog vijeka, a neko je vrijeme pored prvog orkestra, u svojim  aktivnostima imao jazz band , pop-rock sastave i orkestar narodne muzike.

Nažalost, posljednji rat na području bivše Jugoslavije prouzrokovao je prestanak rada. Mnogi muzičari  su prisilno iseljeni iz BiH, neki su se prestali baviti muzikom, i na kraju, neki od njih su, nažalost, izgubili život.

Od  starih muzičara iz orkestra potekla je inicijativa da se orkestar ponovo okupi , animira  djecu i omladinu i pokuša barem djelimično vratiti stari sjaj. U četvrtom mjesecu 2006. godine održana je obnoviteljska skuština Udruženja Građana „Gradska limena glazba / muzika„ Stolac i orkestar je počeo s radom. Budući da je Stolac  bio jedan od najrazrušenijih gradova u Bosni Hercegovini, problem  nedostatka prostorija je kompenziran radom u privatnim prostorima , a instrumenti su se sakupljali od prijatelja iz Norveške , Francuske, Njemačke , Engleske …

Pod vodstvom prof. Zvonke Kneževića, orkestar je postao jedan od najrespektabilnijih u BiH i regiji, što ilustruju nastupi širom BiH:prijemi za diplomatski kor u Sarajevu,  poziv ambasada Kraljevine Norveške, Švicarske SAD-a ,  Baščaršijske noći, Dani Evropskog naslijeđa , Kids Festival , SFF , Večernjakov pečat i brojne druge manifestacije.

Nastupali su u Metkoviću – maškare- i Stonu – festival „Trumpeta Narona“ (Hrvatska) , hercegnovskim „Danima mimoze (Crna Gora), festivalu „ Castelon de la Spania i kao kruna svega, svirali su himne  pred početak kvalifacijske utakmice za svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu između BiH i Grčke u Zenici i taj nastup smatraju velikom čašću. Okupljaju veliki broj mladih ljudi, a od obnove rada do danas, kroz orkestar je prošlo više od stotinu članova koji su svoje prve note nauičili u orkestru i koji su danas , studenti ili uspješni ljudi.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*