Tri američka naučnika osvojila Nobelovu nagradu za medicinu

Američki naučnici Džefri Hol, Majkl Rosbaš i Majkl Jang ovogodinji su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu za otkrića molekularnih mehanizama koji kontrolišu naš biološki sat, saopšteno je iz Instituta Karolinska.

“Njihova otkrića objašnjavaju način na koji biljke, životinje i ljudi prilagođavaju svoj biološki ritam da bio on bio usklađen sa revolucijama Zemlje”, navodi se u saopštenju skupštine koja dodjeljuje Nobelovu nagradu.

Dobitnici će podijeliti novčani dio nagrade od devet miliona švedskih kruna /1,1 milion dolara/.

Hol, rođen 1945. godine u Njujorku, doktorirao je 1971. godine na Univerzitetu u Vašingtonu, a od 2002. godine je profesor na Univerzitetu u Mejnu.

Rosbaš je rođen 1944. godine u Kanzas Sitiju. Doktorirao je 1970. godine na Tehnološkom institutu u Masačusetstu. Od 1974 godine radi na Univerzitetu u Voltamu.

Jang je rođen 1949. godine u Majamiju, a doktorsko zvanje stekao je na Univerzitetu u Teksasu 1975. godine. Od 1978. godine radni na njujorškom Univerzitetu Rokfeler.

Narada za medicinu je prva u nizu koja se dodjeljuje svake godine.

Priznanja za dostignuća u oblasti nauke, književnosti i mira ustanovljena su u skladu sa testamentom izumitenja dinamita Alfreda Nobela i dodjeljuju se od 1901. godine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*