‘’Bosanska kraljica’’: Ivani Milosavljević dodijeljena nagrada za najbolju glumicu na 2. BATTiF-u u Tirani

Na sinoć završenom 2. Balkan Teater Tirana Fest-u! (BATTIF!) koji se održao u Albaniji od 29.09. -01.10. 2017. glumici Ivani Milosavljević dodijeljena je nagrada za najbolju glumicu na festivalu.

Monodramu ‘’Bosanska kraljica’’ napisala je Marica Petrović čiju režiju potpisuje Vlado Kerošević, dok je asistent režije Jasmina Čelebić-Tanović. Predstava je nastala u koprodukciji Teatra kabare Tuzla, Matice hrvatske Tuzla i Studentske scene pri ADU Tuzla.

Ovom bogatom saradnjom ostvarena je i praizvedba teksta domaćeg autora koji je plod brojnih kalemova, kombinacija umjetničkih, tradicijskih, svjetovnih i religioznih tekstova.

Ova monodrama je sudjelovala u nizu značajnih Festivala, a za istorijsku građu i interpretaciju lika bosanske kraljice Katarine Kotromanić Kosače dobila i preporuku Pedagoškog zavoda Tuzla za igranje učenicima viših razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola.

Oživljavajući život kraljice Katarine, buđenjem iz legende, svjedoci smo njene snage, vjere, mudrosti, hrabrosti, boli, ljubavi prema Bosni.

Njen životni put je bio popločan mnogim preprekama ali ona nikad nije zaboravila svoje porijeklo i do kraja svog života se borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda te je time postala univerzalnim bosanskohercegovačkim simbolom.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*