Izrael izveo vazdušne napade na Pojas Gaze

Izraelska vojska je saopćila da su izvedeni vazdušni udari na Pojas Gaze kao odgovor na prekogranično raketiranje, samo nekoliko sati prije isteka privremenog prekida vatre.

Palestinski izvori su naveli naknadno da je dvoje djece ranjeno u vazdušnom napadu na područje Rafe na jugu Gaze.

Hamas je saopćio da je “Izrael prekršio prekid vatre kako bi sabotirao napore za primirje”, dodavši da ta organizacija ne zna za raketne napade na izraelsku teritoriju.

Pogođene su “terorističke mete”, nakon što su tri rakete ispaljene ka izraelskim gradovima Beer Ševi i Netivotu, rekli su zvaničnici, na koje se pozvaju izraelski mediji. To se dogodilo dok je bio na snazi petodnevni prekid vatre, produžen sinoć za još 24 sata.

Zvaničnici izraelske vlade saopćili su popodne da su indirektni pregovori u Kairu s palestinskom delegacijom o primirju propali i da je nakon raketne vatre iz Pojasa Gaze premijer Benjamin Netanyahu naredio izraelskoj delegaciji da se vrati u Izrael.

U odgovoru na raketnu vatru, izraelski ratni avioni napali su poljoprivredna područja na sjeveru Pojasa Gaze. Hamas, koji de facto kontroliše to područje, je udare označio ” izraelskim kršenjem primirja”.

Izraelski mediji su, pozivajući se na palestinske izvore, precizirali da je napadnuto također područje Zeituna na istoku, jednog sela u centralnom dijelu Pojasa Gaze, kao i Kan Junisa.

“Ponovo su teroristi prekršili primirje i obnovljena je vatra na izraelske civile iz Pojasa Gaze kojim vlada Hamas”, izjavio je izraelski vojni glasnogovornik Peter Lerner, najavivši da će “na taj nastavak agresije IDF (izraelska odbrambena armija) odgovoriti, nastavit ćemo da udaramo terorističku infrastrukturu, gonimo teroriste i eliminišemo terorističke sposobnosti u Pojasu Gaze kako bi obnovili sigurnost države Izrael”.

Glasnogovornik Hamasa u Gazi Samu Abu Zuhri rekao je da je Izrael dokazao da nema volje da se postigne dogovor o primirju, dodavši da su “palestinske frakcije spremne na svaki scenario”.

Nijedna palestinska organizacija nije za sada preuzela odgovornost za raketiranje. Glasnogovornik izraelske vlade Mark Regev označio je to “ozbiljnim i direktnim kršenjem prekida vatre”, prenosi agencija Tanjug.

Sukob u Pojasu Gaze započeo je 8. jula izraelskim vazdušnim udarima. Devet dana kasnije izraelska vojna operacija prerasla je u kopnenu ofanzivu.

U tom sukobu poginulo je više od 2.000 Palestinaca, većinom civila i 64 izraelska vojnika i troje civila u Izraelu.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*