Zvizdić pred nastavak sjednice UO UIO: Novac od akciza mora se trošiti samo za cestogradnju

Danas je iz Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića saopšteno da sredstva od povećanja akciza na gorivo moraju biti isključivo usmjerena na izgradnju autocesta i cesta u Bosni i Hercegovini.Pozivam članove Upravnog odbora, posebno predstavnike entiteta, da postignu saglasnost o tekstu Zakona koji će sadržavati potreban nivo transparentnosti i jasno definisanu namjenu sredstava.

Kabinet Denisa Zvizdića izdao je saopštenje povodom novog prijedloga Zakona o akcizama, a pred održavanje nastavka sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Podsjećamo, ranije je rečeno da bi nastavak ove sjednice mogao biti organizovan do kraja sedmice.

„U vezi sa najavljenim nastavkom sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje na kojoj se očekuje usvajanje prijedloga Zakona o akcizama koji će biti upućen prema Vijeću ministara BiH, pozivam članove Upravnog odbora, posebno predstavnike entiteta, da postignu saglasnost o tekstu Zakona koji će sadržavati potreban nivo transparentnosti i jasno definisanu namjenu sredstava, navodi se u saopštenju.Evidentno je da sredstva koja će biti prikupljena od povećanja akciza na gorivo moraju biti isključivo namijenjena i usmjerena na izgradnju autocesta i cesta u Bosni i Hercegovini. Jedino tako definisana namjena sredstava, stvara potrebnu pretpostavku i otvara realne mogućnosti za usvajanje zakona.

Precizira se da je iz svih dosadašnjih relevantnih javnih istupa nosilaca zakonodavne i izvršne vlasti, kao i brojnih predstavnika privredne i akademske zajednice evidentno da sredstva koja će biti prikupljena od povećanja akciza na gorivo moraju biti isključivo namijenjena i usmjerena na izgradnju autocesta i cesta u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju iz Kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića se podsjeća da su akcize pokrenute zbog izgradnje autocesta i cesta, s namjerom pokretanja novog investicionog ciklusa, povećanja ukupne konkurentnost i stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*