Bh. fudbaleri svjesni šta ih čeka protiv Belgije: Uz podršku s tribina do velike pobjede

Izabranici Mehmeda Baždarevića, selektora fudbalske reprezentacije BiH danas su popodne proveli uz druženje i opuštanje u “Sunnylandu“ na Trebeviću, a od sutra ponovo kreću sa radom i pripremama za subotnji ogled s Belgijom na “Grbavici“. Ono što su istakli jeste činjenica da su svjesni kako ih čeka jako teška utakmica u kojoj moraju pobijediti, u ovom trenutku, jednu od najboljih reprezentacija svijeta, kako bi zadržali šanse za plasmana u baraž za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iako su se okupili opterećeni povredama i otkazima Miralema Pjanića, Joze Šimunovića i Sanjina Prcića, u bh. taboru vlada dobra i optimistična atmosfera.

“Obavili smo interne razgovore sa igračima, danas su bili ljudi iz Saveza i imali smo radni sastanak. Današnji dan ćemo iskoristi za opuštanje i odmor, a sutra nastavljamo sa klasičnim mikro ciklusom za utakmicu. Igrači su svjesni situacije i šta nam donosi ova utakmica, ali i ona u Estoniji. Znamo koliko je bodova u igri i šta trebamo ostvariti. Stoga ćemo dati naš maksimum na treninzima i na utakmicama, kako bi opravdali očekivanja navijača i cjelokupne javnost. Vjerujemo da ćemo se na kraju svi zajedno radovati“, kazao je Igor Janković, pomoćni trener u stručnom štabu bh. tima.

Dodao je da se nakon okupljanja reprezentativaca nije dogodio niti jedan novi problem, te da je raspoloženje u najboljem redu.

“Jedna grupa, koja je igrala utakmice u subotu, je malo jače radila, a druga grupa je radila klasični oporavak. Svi su zdravi i spremno očekuju nastavak priprema i utakmicu“, naglasio je Janković.

Danijel Milićević, prvotimac Genta odlično poznaje reprezentaciju Belgije. Iako kaže da nije pretjerano pratio medijske navode uoči ogleda sa BiH, kaže da koliko je moga primijetiti, tamošnja javnost se najviše bavila činjenicom da na spisku selektora Roberta Martineza nema Radje Nainggolana, veznog igrača Rome.

“Uglavnom ima malo euforije oko Belgije, već posljednjih nekoliko godina. Gledaju na našu utakmicu kao na priliku da napreduju na FIFA-inoj rang listi. Belgija je favorit, ali vjerujemo u naše mogućnosti. Moramo se dobro pripremiti, taktički, fizički i pogotovo psihički. Moramo da vjerujemo u naš tim, jer imamo dosta kvaliteta i uvjeren sam da možemo pobijediti, posebno što igramo na ‘Grbavici’, gdje će biti sjajna atmosfera“, kazao je Milićević i dodao:

“Belgija ima na raspolaganju 50 jako kvalitetnih igrača. Neće ovdje doći da igraju sa ‘smanjenim gasom’, nego će igrati tu utakmicu sa sto posto mogućnosti.“

Kenan Kodro je ovog ljeta Španiju zamijenio Njemačkom. Napadač bundesligaša Mainza nada se da će dobiti priliku od selektora da zaigra protiv Belgijanaca.

“Svaki igrač ne samo mladi, nego i stariji očekuje da će igrati. Pričam lično u moje ima treniram da bi dokazao treneru da mogu da budem tu, da mogu biti među prvih 11, ali je odluka njegova i to se mora respektovati. Teška je utakmica pred nama, svi to znamo. Belgija je dobar protivnik, ali je najvažnije da se fokusiramo na nas i naš rad, da budemo svjesni da je u igri Svjetsko prvenstvo. To su dvije utakmice koje, naravno, možemo da dobijemo. Veoma sam motivisan, kao i svi ostali da izađemo na teren u subotu i dobijemo utakmicu“, rekao je Kodro.

Dva kola prije kraja nadmetanja u grupi “H“ kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine BiH zauzima drugo mjesto sa 14 bodova, osam manje od lidera Belgije koja je već osigurala mjesto na Mundijalu. Susret BiH – Belgija igraće se 7. oktobra na stadionu “Grbavica“ sa početkom u 18 sati. U posljednjem, desetom kolu BiH 10. oktobra gostuje Estoniji.

Na Mundijal u Rusiji plasiraće se pobjednici svih devet kvalifikacionih grupa, dok će osam najboljih drugoplasiranih igrati baraž.

(Anadolu Agency )

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*