56054aaf-8f4c-40b5-a36a-32020a0a0a80-un-zastava-700x402

Humanitarna pomoć potrebna za oko 13 miliona Sirijaca

Oko 13 miliona Sirijaca nalazi se u stanju potrebe, poručio je koordinator za humanitarnu pomoć Ujedinjenih nacija Panos Moustzis, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom posjete Turskoj izjavio je da su napravili plan pomoći narodu Sirije u 2018. godini. Moumtzis je istakao da su ubrzali aktivnosti pomoći obzirom da je zima pred vratima.

“Humanitarna pomoć potrebna je za 13 miliona ljudi u Siriji. U Turskoj smo kako bi napravili plan pomoći tokom zime”, pojasnio je koordinator za humanitarnu pomoć.

Potcrtao je da je potrebna hitna humanitarna pomoć za oko 2,9 miliona civila na različitim područjima u Siriji. Moustzis je naglasio da pomoć čeka oko 400.000 civila u opkoljenim sirijskim područjima.

Pozvao je sirijske i međunarodne aktere da sudjeluju u aktivnostima koje je potrebno sprovesti na pomoći sirijskom narodu ukazujući na značaj zaštite ekipa svih nevladinih organizacija koje se nalaze na terenu.

Moustzis je podsjetio da je u septembru u Rakki i Deir ez-Zoru u Idlibu poginuo veliki broj civila. Trenutno u Rakki, prema njegovim riječima, u teškim uslovima živi oko 8.000 civila.

“U teškim uslovima su i civili u Deir ez-Zoru. Zbog vojnih akcija na tom području građani su primorani napustiti svoje domove i biti u izbjeglištvu. Pozivamo sve strane da zaštite civile koji su sada izbjeglice”, dodao je Moustzis.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*