Gospa Lipnička

Deset neprocjenjivih lokacija dobilo status nacionalnih spomenika BiH

 

Na 16. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Predsjedavajući Komisije Goran Milojević i članovi Amir Pašić i Radoje Vidović donijeli su odluke o proglašenju deset dobara nacionalnim spomenicima.

Prema novoj odluci nacionalnim spomenicima su proglašeni historijsko područje – nekropola sa stećcima na lokalitetu Grebnice u naselju Drinsko, u Višegradu, historijsko područje – nekropole sa stećcima na lokalitetima Krstovi i Borike (Bare-Sudari) u naselju Bare u Konjicu, historijsko područje – Stari grad Kaštele u Kiseljaku, graditeljska cjelina Franjevačkog samostana i crkve sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu, ambijentalna cjelina – ulice Kralja Petra I Karađorđevića i Mladena Stojanovića u Banjoj Luci, graditeljska cjelina – Katolička crkva sv. Ilije proroka i Župna kuća u Solakovoj Kuli u Konjicu, graditeljska cjelina – mjesto i ostaci džamije s mejtefom u Bandolu kod Guče Gore u Travniku, historijski spomenik – Munarica Kotlinog (Kotlevijinog) mesdžida u Mostaru, historijsko područje – Crkva sv. Roka u selu Trebimlje u Ravnom i graditeljska cjelina – Kapela Gospe Lipničke u Srednjoj Lipnici u Tuzli.

Komisija je na sjednici donijela zaključak da se historijsko gradsko područje Počitelja uvrsti na Listu ugroženih spomenika zbog oštećenja na pojedinačnim spomenicima unutar historijskog područja. Lista ugroženih spomenika predstavlja listu prioriteta koje utvrđuje Komisija, a za koje je potrebno provesti aktivnosti neophodne za njihovo spašavanje te na taj način spriječiti njihovo potpuno uništenje. Na Listi ugroženih spomenika trenutno se nalazi 79 dobara.

Članovi Komisije donijeli su i dvije odluke kojima se utvrđuje da dva dobra ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima, a to su džamija u Oplećanima i džamija u Omerovićima koje se nalaze u Tomislavgradu.

(Klix/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*