Donia-RK-2016

U Beogradu predstavljena knjiga R.Donie ” Radovan Karadžić – uzroci, postanak i uspon genocida u BiH”

U organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju, Beograd, Izdavačke kuće „University press“ iz Sarajeva  i Fondacije Istina Pravda Pomirenje iz Tuzle  beogradskoj publici je predstavljena knjiga američkog istoričara Roberta Donie pod nazivom RADOVAN KARADŽIĆ – UZROCI, POSTANAK I USPON GENOCIDA U BiH.

Interes za knjigu čiji je izdavač sarajevska kuća „University press“ bilo je velik, pa je sala Centra za kulturnu dekontaminaciju bil ispunjena.  O knjizi i autoru, koji je prisustvovao predstavljanju svoje najnovije knjige, govorili su Latinka Perović, Sonja Biserko, Nemanja Stjepanović, Milorad Belančić i Sinan Alić.

Utvrdivši da je Robert Donia na dokumentaristički način u svojoj knjizi svjedočio o „monumentalnoj ravnodušnosti za ljudski život“ , poznata srbijanska istoričarka Latinka Perović je posebno apostrofirala: „Donievo delo o Karadžiću ima sve odlike prvorazrednog istorijskog dela. Ono neće oduševiti ni Karadžićeve obožavaoce, ni njegove kritičare. Pisano je na osnovu dokumenata u  koje drugi istoričari nisu imali uvid, na osnovu susreta licem u lice, ali i sa distance. Donia posmatra Karadžića kao kompleksno  biće, prati njegov život i nastoji da otkrije ono mesto koje u Karadžićevom životu označava prekretnicu. Na tom se mestu otvara pitanje: da li ličnost formuliše okolnosti ili okolnosti nju oblikuju“.

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta Republike Srbije je apostrofirala kontinuitet Doniinog doprinosa u rasvjetljavanju ratnih događaja: “Robert Donia uporno, pozivajući se na dokumenta,  objašnjava nam da ratovi nisu došli sa neba, da su planirani i dirigovani iz Beograda.”

Za Nemanju Stjepanovića iz Fonda za humanitarno pravo vrijednost Doniine knjige je u činjenici da ona svojim sadržajem onemogućava negiranje ili relativizaciju događaja čija je personifikacija Radovan Karadžić.

( RTV7/ Press FIPP-a)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*