Svijet zatečen odlukom – ‘SAD izolovane više nego ikad’

Svjetske sile navele su da će stati uz Iran i nuklearni sporazum sa tom zemljom nakon što je predsjednik SAD-a najavio povlačenje iz tog sporazuma.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka zajednički su navele da je sporazum “u zajedničkim nacionalnim sigurnosnim interesima“, dok je EU navela da nije “na jednoj zemlji da prekine radni dogovor“.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani naveo je da su SAD “izolovane više nego ikad“.

“Može li predsjednik da poništi međunarodni dogovor samostalno“, pitao je Rouhani.

“Očigledno, on ne zna da ovaj bilateralni sporazum nije potpisan samo između Irana i SAD-a“, dodao je.

Sporazum iz 2015. godine potpisao je Iran i još šest zemalja – Velika Britanija, SAD, Rusija, Francuska, Njemačka i Kina. Podrazumijeva ograničavanje iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija toj zemlji.

U govoru koji je održao u petak, Trump je nazvao Iran “fanatičnim režimom“ i naveo da je ta zemlja prekršila načela sporazuma. Optužio je Teheran za podržavanje terorizma i predložio je nove sankcije.

“Nećemo nastaviti da idemo putem čiji je zaključak više nasilja, više terora i stvarna prijetnja iranskog nuklearnog udara“, rekao je Trump.

Inače, kako piše BBC, međunarodni posmatrači navode da je Iran u potpunosti djelovao u skladu sa sporazumom.

Od kada je Tramp saopćio odluku, jedino se Kina nije oglasila, ali je ranije pozvala SAD da poštuju ono što je potpisano.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je da žali zbog Trumpove odluke, ali da ne očekuje da će to spriječiti sprovođenje sporazuma.

Kongres zahtijeva od predsjednika SAD-a da na svakih 90 dana potvrdi da se Iran pridržava sporazuma. Trump je već dva puta, a sada Kongres ima 60 dana da odluči da li će napustiti sporazum tako što će pojačati sankcije.

Iako su neki strahovali da će Trump narediti potpuno povlačenje SAD-a, u suštini je to uputio Kongresu.

Evropski lideri upozorili su da bilo kakve jednostrane akcije mogu da dovedu do kolapsa sporazuma što bi povratilo neriješenu “nuklearnu igru“ na Bliskom istoku.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini navela je da Evropa ne može da “podnese prekid sporazuma koji je radio, pogotovo sada“.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron osigurao je Rouhanija da ta zemlja stoji i dalje uz Teheran. Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson također se nada opstanku sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Trumpu koji se “suprotstavio terorističkom režimu“. Trumpa je podržala i Saudijska Arabija.

Trump je nedavno napravio novu listu prijetnji sa Bliskog istoka, stavljajući na prvo mjesto, umjesto ‘Islamske države’, Iran.

Njegovo viđenje dijele i saveznici SAD-a iz tog regiona, uključujući Izrael i zemlje Persijskog zaliva koje vide Iran kao primarnu prijetnju.

(B92/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*