Sjeverna Koreja zaprijetila Australiji “štetnim posljedicama”

Sjeverna Koreja je zaprijetila Australiji “štetnim posljedicama” ukoliko nastavi da podržava američke vojne, ekonomske i diplomatske pritiske na Pyongyang, saopštili su sjevernokorejski mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

U poruci koju je objavila državna novinska agencija KCNA kažu da Australija neće moći izbjeći katastrofu.

“U zadnje vrijeme, Australija pokazuje opasne poteze revnosnog pridruživanja pomahnitalim političkim i vojnim provokacijama Sjedinjenih Američkih Država”, dodaje KCNA.

Prijetnja je stigla dan nakon što su australijski zvaničnici tokom posjete Južnoj Koreji izrazili snažnu podršku Washingtonu.

Australijska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop rekla je za medije da je njena zemlja posvećena denuklearizaciji Sjeverne Koreje kroz diplomatiju, ali i da je spremna za vojnu akciju zajedno sa SAD-om.

Bishop je dodala da će dva australijska ratna broda uskoro doploviti u Južnu Koreju u sklopu zajedničkog sporazuma o odbrani.

Pyongyang ne odustaje od razvoja svog nuklearnog programa bez obzira što je prije nekoliko mjeseci pogođen novim oštrim sankcijama Ujedinjenih nacija, koje su uslijedile nakon šestog nuklearnog testa Sjeverne Koreje.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*