Lokalni izbori u Makedoniji: SDSM vodi u 49 opština

Državna izborna komisija (DIK) Makedonije objavila je noćas prve preliminarne rezultate lokalnih izbora, prеma kojima kandidati za gradonačelnike vladajuće SDSM vode u 49 opština, a opozicioni VMRO-DPMNE u deset.

Na osnovu više od 60 odsto obrađenog glasačkog materijala, kandidati Demokratske unije za integraciju, najveće stranke makedonskih Albanaca, vodeći su u 12 opština.

U ostalim opštinama u vodstvu je devet drugih partija, koalicija i grupa građana.

Odziv na lokalnim izborima na kojima su građani birali gradonačelnike i odbornike u 80 opština i gradu Skoplju, kao zasebnoj jedinici sa deset gradskih opština, bio je 58,22 odsto.

SDSM je saopštila da je u prvom krugu glasanja pobijedila u više od 40 opština.

Prema preliminarnim rezultatima sa obrađenog 76,50 odsto glasačkog materijala, kandidat SDSM-a za gradonačelnika Skoplja Petre Šilegov ubjedljivo vodi ispred kandidata VMRO-DPMNE, Koceta Trajanovskog.

DIK je saopštila da je za Šilegova glasalo 101.738 ili 49,75 odsto glasača, a za Trajnovskog, aktuelnog gradonačelnika makedonske prijestolnice, 72.774 ili 35,39 odsto.

U Makedoniji se jučer glasalo na 3.480 biračkih mjesta. Pravo glasa imala su 1.814.644 birača, koji su imali mogućnost da se izjasne za 260 kandidata za gradonačelnike i 6.627 kandidata na 372 liste za odbornike.

Lokalne izbore pratilo je 5.011 domaćih i 373 strana posmatrača.

Zaev: Era lokalnih šerifa je završena
Premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev rekao je da su građani na lokalnim izborima dali podršku politici njegove vlade i istaknuo da je “era lokalnih šerifa završena”.

“Narod je dao podršku za rast i razvoj Makedonije, dao je podršku za jedno društvo za sve”, ocijenio je Zaev.

Vladajući SDSM je oko ponoći proglasio da je već pobijedio u više od 40 opština u Makedoniju u prvom krugu. Prema riječima portparola te stranke, izvjesna je pobjeda u skoro 50 opština.

Zaev je novim gradonačelnicima i odbornicima iz svoje stranke poručio da je “era lokalnih šerifa završena” i da je njihova obaveza prema građanima velika.

“Sada nema izgovora. Moramo da zasučemo rukave za sve građane naše lijepe Makedonije. Obećali smo da ćemo biti servis građana, kako oni diktiraju mi ćemo da radimo”, zaključio je Zaev.

Gruevski: Izbori nisu bili fer
Lider VMRO DPMNE, Nikola Gruevski, izjavio je da ima najveću odgovornost za loše izborne rezultate stranke, ali i da su izbori bili nedemokratski i nefer.

On je ocijenio da su na rezultate utjecale brojne nepravilnosti, nedemokratska i nefer atmosfera, kao i zaplašivanje i uzurpiranje državnih resursa, pritisak i potkupljivanje.

“Imamo informacije za direktan potkup glasača, imali smo ‘crnu’ kampanju, a izborni dan je bio sa brojnim neregularnostima i kršenjem Izbornog zakona. Imam ozbiljne indicije za manipulaciju glasačkim listićima i sumnju za ozbiljnu krađu glasova”, rekao je Gruevski.

On je najavio da će VMRO DPMNE za sve izborne neregularnosti podnijeti predstavke i žalbe.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*