Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović posjetio TK

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je boravio u službenoj posjeti premijeru Tuzlanskog kantona Begi Gutiću i ministrima. Ovom prilikom razgovaralo se o aktualnoj tematici i izazovima s kojima se naš kanton suočava. Čović je istakao kako je Tuzlanski kanton primjer kako privreda treba da se razvija, ali i da je potrebno korigirati fiskalnu problematiku i napraviti pravičniju raspodjelu.

Članovi Vlade Tuzlanskog kantona su predsjedavajućeg Čovića izvijestili o situaciji u privredi, socijalnoj zaštiti, obrazovanju, i drugim društvenim sferama u Tuzlanskom kantonu, posebno ističući napredak i trend koji naš kanton bilježi na planu industrijske proizvodnje, izvoza i uopšte privrednog razvoja.

„U odnosu na period od prije nekoliko godina, kada je Tuzla i Tuzlanski kanton bio opterećen svakodnevnim protestima i blokadama saobraćajnica, danas je Tuzlanski kanton koji gledajući sa bilo kojeg privrednog aspekta bilježi pozitivne trendove. Drago mi je da smo danas imali priliku pričati o takvim temama. Ipak ono što nam je kočnica za snažniji zamah i privredni rast jeste neravnopravna raspodjela javnih prihoda s jedne strane, te „presretanje“ javnih prihoda kako to predviđa trenutni Zakon o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH“, prokomentarisao je premijer Gutić i dodao, da, „kada su u pitanju obaveze kantona u procesu pridruživanju euroatlantskim integracijama, Vlada Tuzlanskog kantona je ako ne prva, onda sigurno među prvima, i u skladu sa predviđenim rokovima, izvršila sve svoje obaveze po pitanju odgovora na Upitnik Evropske komisije. Shodno tome, što se nas tiče, nema prepreka da svi odgovori na Upitnik budu dostavljeni do predviđenog roka do 15. decembra“.

Ocjenjujući ovaj sastanak vrlo konstruktivnim predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je izrazio zadovoljstvo što je posjetio Tuzlanski kanton, te da su teme sastanka bile jednostavne i s osnovom na to kako TK može dati svoj doprinos kako bi se čim prije olakšao kandidatski pristup evropskom putu.

„Ja vjerujem da ćemo do kraja ovog mjeseca moći izvijestiti naše prijatelje iz Brisela da je BiH u stanju ispuniti uvjete koje smo dogovorili. Razgovarali smo i o nacrtu obračuna, da se usvoji u novembru, što bi bio pokazatelj stabilnosti. Raduje nas informacija da je Tuzlanski kanton po oba ova pitanja, odgovora na upitnik Europske komisije i pripreme Budžeta TK za 2018, već spreman i da će odgovoriti postavljenom zadatku. Onaj ko kroz izvršnu i zakonodavnu vlast usvoji proračun za narednu godinu u tekućoj godini sigurno nudi stabilnost na tom prostoru“, kazao je Čović te dodao da su svjesni problema, ali da vjeruju prijateljima u Briselu.

Ohrabren činjenicom razvoja Tuzlanskog kantona Čović je podcrtao da će jedan od prioriteta u narednom periodu biti realizacija projekata na putnoj deblokadi tuzlanske regije, kao i pitanje neperspektivne vojne imovine, čime bi se tuzlanskom i mostarskom aerodromu dao dodatni poticaj za dalji razvoj.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*