Izbori u Austriji: Kurz ubjedljivo prvi, SPO za manje od jedan odsto ispred FPO

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastiana Kurza ubjedljivo je pobijedila na parlamentarnim izborima u Austriji sa 31,52 odsto glasova, a najveći gubitnik je partija Zelenih koja je izgubila status parlamentarne stranke, saopšteno je jutros.

Prema preliminarnim rezultatima, koji uključuju i glasove poslate putem pošte, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo rano jutros, OVP je pobjednik izbora, dobivši, u odnosu na izbore 2013, čak 7,53 odsto glasova više.

Na drugom mjestu je Socijaldemokratska partija (SPO) Kristiana Kerna koja je, i pored svih afera tokom predizborne kampanje, osvojila 26,86 odsto glasova, gotovo isto kao i na prošlim izborima.

Na trećem mjestu je, sa malim zaostatkom, Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea sa 26,04 odsto glasova.

Slobodarci su, poslije OVP, drugi veliki pobjednici izbora, jer su u odnosu na prošle povećali broj glasova za 5,53 procenata.

U skupštini ostaje Neos koji je osvojio 5,25 odsto, za 0,29 odsto više nego 2013.

Kao novi član u parlament ulazi lista Petera Pilca, nekadašnjeg visokog funkcionera Zelenih, koji je, nezadovoljan glasanjem za postavljanje na listu kandidata, napustio stranku i osnovao svoju listu.

Pilc je, sa kampanjom koja se sastojala iz samo jedne vrste plakata, bez ijednog oglasa u medijima, osvojio 4,37 odsto glasova.

Njegovi raniji partijski drugovi Zeleni više neće biti parlamentarna stranka. Zeleni, koje je u predizbornoj trci vodila Ulrike Lunaček, osvojili su svega 3,76 odsto glasova, a cenzus zahtjeva četiri procenata.

Zeleni su, u odnosu na 2013.izgubili čak 8,66 odsto glasova, tako da su podele, uoči početka predizborne kampanje, ostavile dubok trag, koji stranku dovode na rub egzistencije.

Konačni rezultati glasanja biće objavljeni u četvrtak, pošto pokrajine moraju da prebroje daljih 36.000 glasova koji su na dan izbora predati u “tuđem” izbornom okrugu.

Što se tiče odziva birača, ovi izbori ostaće zapisani kao glasanje sa najvećom izlaznošću u poslijeratnoj Austriji.

Tako je 79,41 odsto građana glasalo, a uz preostale glasove izlaznost će iznositi 80 odsto.

Sa 80 odsto izlaznost je rekordna i najveća od 22 parlamentarnih izbora održanih od 1945.godine.

Ovi izbori doveli su do četvrte promjene na vlasti u Austriji poslije Drugog svjetskog rata, jer je OVP preuzela prvu poziciju na političkoj sceni.

(Vijesti.ba / Tanjug)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*