Vlada FBiH-Švedska: Potpisan sporazum za unapređenje EU integracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Kraljevina Švedska  potpisali su Posebni sporazum za projekt jačanja kapaciteta za monitoring i koordinaciju procesa EU integracija u Federaciji BiH.

Vladu zastupa Generalni sekretarijat Vlade FBiH, a Kraljevinu Švedske –  Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA).

Sporazum su potpisali premijer FBiH Fadil Novalić i ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Novalić je izrazio zadovoljstvo zbog ugovora koji podrazumijeva podršku Švedske na putu BiH ka EU.

– Poprilično nam je lako nagovoriti naše partnere i prijatelje da podupiru stvari koje su vidljive, ali teško ono što je manje vidljivo, a nama je važno. Ova podrška je takva i znači nam u oblastima koje su svi drugi manje spremni podupirati – kazao je Novalić.

Naveo je da je Kraljevina Švedska prepoznala problem rješavanja tehničkih pitanja na putu ka EU.

Hagelberg je rekao da Švedska nastavlja podupirati bh. napore na putu ka EU.

– Kao članica EU ta je podrška politička, ali možemo govoriti i u smislu tehničke saradnje i finansijske podrške. Za sljedeću godinu je planirano 17 miliona eura. Okoliš, reforma pravosuđa, reforma javne uprave i podrška privatnom sektoru su neki od sektora koje ćemo podržati tim novcem – podcrtao je Hagelberg.

Te sve oblasti su, naglasio je, relevantne na putu ka EU.

– Danas smo potpisali sporazum koji ide u srž integracijskih procesa s EU. Od danas, sljedeće dvije godine smo u implementaciji projekta koji se provodi na zahtjev premijera FBiH – naveo je ambasador.

Naglasio je da Švedska daje punu podršku BiH na putu ka EU, iako je još mnogo koraka na tom putu ostalo.

Vlada FBiH je od Švedske tražila doprinos implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU na entitetskom nivou kroz finansiranje projekta jačanja kapaciteta za monitoring i koordinaciju procesa EU intergracija u Federaciji BiH sa SIDA-inim doprinosom tokom predstojećeg perioda aktivnosti Partnerske Vlade: septembar 2017 – septembar 2019.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*