NATO o odluci RS-a: Ne tjeramo nikoga da nam se pridruži, a nastavljamo saradnju s institucijama BiH

Nakon što su vlasti u bh. entitetu Republika Srpska usvojili Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a iz NATO štaba u Sarajevu kazali su za Klix.ba kako oni nastavljaju saradnju sa institucijama BiH.

“Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tjera nikoga da mu se pridruži. To je suverena odluka suverenih država”, rekli su iz NATO štaba u Sarajevu.

Ističu da na zahtjev vlasti BiH, NATO štab u Sarajevu podržava reformu odbrane otkad je uspostavljen krajem 2004. godine, daje stručne savjete i pruža pomoć BiH u njenim nastojanjima u kontekstu reforme odbrane i Partnerstva za mir.

“Svjesni smo različitih stavova u BiH u vezi s ovim pitanjima. NATO će nastaviti raditi s institucijama BiH, pružajući podršku njenom dugotrajnom vanjskopolitičkom cilju punih euroatlantskih integracija”, zaključili su iz NATO štaba u Sarajevu.

Podsjećamo, žestoke reakcije domaće, ali i međunarodne javnosti izazvala je neustavna odluka Narodne skupštine RS-a, kojom je manji bh. entitet proglasio vojnu neutralnost.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko kazao je u razgovoru za Klix.ba da je, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija i da, u skladu s tim, odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama moraju donositi nadležni organi na tom nivou te da se one moraju poštovati.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) saopćeno je da usvojena rezolucija ne može proizvesti nikakve efekte te da će biti osporena svim ustavnim i zakonskim sredstvima, ali da ne treba potcijeniti njene posljedice na odnose u zemlji.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić poručio je da je Rezolucija NSRS mnogo opasnija nego što se na prvi pogled čini te da ona predstavlja dokaz kako predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik sprovodi politiku koja mu se diktira iz vana.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*