GRA158. MADRID, 17/01/2014.- La vicepresidenta del Gobierno, Soraya Sáenz de Santamaría, durante la rueda de prensa posterior a la reunión del Consejo de Ministros que ha aprobado hoy, para su remisión a las Cortes, el proyecto de ley de racionalización del sector público, que prevé la fusión, integración o extinción de organismos públicos con un ahorro estimado de 33,5 millones de euros. EFE/Ballesteros

Madrid: Moguće ukidanje autonomije Katalonije

Španske vlasti saopštile su danas da će, djelimično ili u potpunosti, ukinuti autonomiju Katalonije, ako regionalni lideri do sutra, kada ističe rok koji im je dao Madrid, ne odustanu od nezavisnosti.

Ukoliko predsjednik Katalonije Karles Pućdemon (Carles Puigdemont) ne povuče takav potez, biće primijenjen član 155 Ustava kojim se omogućava ukidanje autonomije, izjavila je potpredsjednica španske vlade Soraja Saens de Santamaria (Soraya Saenz de Santamaria).

Španski premijer Mariano Rahoj (Mariano Rajoy) zatražio je od Pućdemona da djeluje “razumno”.
Madrid je Pućdemonu dao rok do sutra u 10.00 po lokalnom vremenu da odustane od nezavisnosti Katalonije.

Pućdemon je prošle sedmice potpisao deklaraciju o nezavisnosti te pokrajine, ali je njenu primenu odmah suspendovao, očekujući dijalog s centralnim vlastima u Madridu.

Protest u španskom parlamentu zbog hapšenja katalonskih aktivista
U parlamentu Španije danas je pedesetak poslanika zahtijevalo oslobađanje dvojice aktivista, zagovornika nezavisnosti Katalonije, koji su uhapšeni prije dva dana zbog organizovanja demonstracija održanih u septembru u Barseloni.

Protest poslanika u Madridu, koji uhapšene Žordija Sančesa (Jordi Sanchez) i Žordija Kuišara (Jordi Cuixart), opisuju kao političke zatvorenike, trajao je oko 15 sekundi. Poslanici su sjeli na svoja mjesta nakon što su upozoreni da krše poslovnik, navodi AP.

Aktivisti Sančes i Kuišar, lideri organizacija Katalonska nacionalna skupština i Omnium kultural, uhapšeni su u ponedeljak sa dvojicom katalonskih policijskih zvaničnika.

Njih četvorica se sumnjiči za podsticanje na pobunu, a pod istragom su zbog uloge u demonstracijama 20. i 21. septembra u Barseloni. Protesti su izbili kada je španska policija upala u veliki broj katalonskih institucija i uhapsila 12 zvaničnika pokrajinske vlade, pokušavajući na taj način spriječiti održavanje referenduma o secesiji Katalonije. Referendum je, uprkos tome, održan 1. oktobra.

Desetine hiljada građana protestovale su juče u Barseloni zbog hapšenja Sančesa i Kuišara, zahtijevajući da budu pušteni na slobodu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*