Ambasador Irana u posjeti Komori TK

Nj.E. Mahmoud Heidari ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini boravio je u posjeti Tuzlanskom kantonu. U okviru posjete, organizovan je susret sa Nedretom Kikanovićem predsjednikom Kantonalne privredne komore Tuzla.

Ambasador Heidari i predsjednik Kikanović su sa saradnicima otvorili niz tema. Razgovaralo se o bilateralnim odnosima, o dosadašnjim aktivnostima i posjetama ambasadora Heidarija, privredi TK, mogućnostima za uspostavljanje kvalitetnijih kontakata u budućnosti.

Iz komore su izrazili nadu da će u skoroj budućnosti ponuditi neke vidove saradnje u drvnoj, metalnoj industriju i industriji plastike. Iranski ambasador je ovom prilikom istakao da je Tuzlanski kanton sa aspekta privrede i turizma jedan od najvažnijih kantona u Federaciji BiH. Dodao je da  im je  namjera pronaći mogućnosti što većeg korištenja resursa, kojima ovaj kanton raspolaže, a sve u cilju razvoja, unapređenja odnosa dvije države.

Iranski ambasador je podsjetio da su nedavno ugostili jednu delegaciju iz Gračanice, koja je po  povratku u BiH potvrdila širok spektar mogućnosti saradnje sa privrednicima iz Republike Iran, u oblastima metalske industrije, petrohemije, drvne industrije i poljoprivrede. S druge strane, Iran je u oblasti novih tehnologija veoma napredna država tako da je u razgovorima sa bh zvaničnicima izrazio spremnost svoje države da iskustva iz tih oblasti ustupi Bosni i Hercegovini.

(RTV7/kpktz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*