Šuman uputio naknadne pozive Daničiću, Serdareviću i Harmandiću

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine pred utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Estonije uputio je naknadne pozive dvojici srednjih bekova Goran Daničiću iz banjalučkog Borca, Adnanu Harmandiću iz visočke Bosne, te Denis Serdareviću, golmanu francuskog drugoligaša Caena.

Šumana je na ovaj potez primorala činjenica da su dolazak na okupljanje 23. oktobra iz opravdanih razloga otkazali povrijeđeni Duško Čelica i Marko Tarabochia, te zbog privatnih obaveza golman Nebojša Grahovac.

“Sva trojica su me na vrijeme obavijestili da nisu u mogućnosti učestvovati u ovoj akciji. Zbog toga sam uputio pozive Daničiću, Serdareviću i Harmandiću, koji je povratnik u reprezentaciju. Harmandića sam pozvao zbog njegovog iskustva i činjenice da igra u domaćoj ligi. Želja mi je da što više igrača imamo iz Premijer lige BiH, a uz to Harmandić je godinama nosio dres reprezentacije i sigurno nam može pomoći“, kaže Šuman za AA.

Bh. selektor istakao je da je zajedno sa Gordanom Muzurovićem, direktorom rukometne reprezentacije BiH uspio pronaći način da se, uprkos problemu sa blokiranim računom Rukometnog saveza BiH, osiguraju sredstva za organizaciju domaće utakmice sa Estonijom, te za putovanje i boravak u Talinu.

“Zahvaljujući Mirvadu Kuriću, ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo organizovaćemo prvu utakmicu sa Estonijom u sarajevskoj dvorani ‘Mirza Delibašić’. Sigurno je i da ćemo putovati u Tallin, jer su nam Saljo Mrkulić i Senad Halilović iz hotela ‘Hills’ i ‘Hoolywood’ obezbijedili 25.000 konvertibilnih maraka kako bi na vrijeme platili karte za putovanje. Naravno, taj novac ćemo im vratiti čim budemo u mogućnosti, ali su nam izašli u susret kada nam je bilo najpotrebnije i neizmjerno im hvala. Probleme nam i dalje stvara taj blokirani račun RS BiH, jer uspjeli smo pronaći određena sredstva i ljude koji su zainteresovani da nam pomognu, ali nemaju gdje da nam uplate novac. Nadamo se da će uskoro i taj problem biti riješen, čime bi nam funkcionisanje bilo znatno olakšano“, zaključio je Šuman.

Najbolji bh. rukometaši okupiće se 23. oktobra do 17 sati u hotelu “Hills“ na Ilidži, gdje će i obaviti svega dva treninga uoči duela sa Estoncima. Na spisku selektora Šumana je sljedećih 28 igrača: golmani: Benjamin Burić, Denis Serdarević, Damir Efendić, lijeva krila: Tomislav Nuić, Alen Ovčina; desna krila: Faruk Vražalić, Muhamed Zulfić, Srđan Predragović; lijevi bekovi: Igor Mandić, Mirsad Terzić, Nikola Prce, Marin Vegar, Faruk Halilbegović, Vladan Lončar, Tarik Vranac; srednji bekovi: Adnan Harmandić, Goran Daničić, Benjamin Čičkušić, Ivan Karačić, Josip Perić, Mario Pavlak; desni bekovi: Marko Panić, Dejan Malinović, Kosta Savić, Ibrahim Haseljić; pivoti: Muhamed Toromanović, Vladimir Vranješ i Senjamin Burić.

BiH se nalazi u grupi “6“ kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Danskoj i Njemačkoj. Samo pobjednici svih šest grupa plasiraće se u baraž. Bh. tim će prvi duel sa Estonijom igrati 25. oktobra u Sarajevu, a drugi tri dana kasnije u Tallinu. U januaru naredne godine nastavljaju kvalifikacije duelima protiv Švajcarske, jedine preostale selekcije u grupi “6“.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*