A health worker collects blood from a patient at an HIV/AIDS consulting centre while U.S. Health Secretary Mike Leavitt visits the centre in Vietnam's northern Hai Phong City, 92 km (57 miles) east of Hanoi October 15, 2005. Leavitt and a contingent of U.S. and World Health Organization flu experts are visiting affected southeast Asian nations this week and diplomats are working to make better alliances for sharing information quickly about any human outbreaks. HALTH REUTERS/Kham - RTR19HHS

Epidemija malih boginja prijeti da zahvati i Crnu Goru

Institut za javno zdravlje u Podgorici upozorio je da epidemija malih boginja prijeti da zahvati i Crnu Goru i da bilježe nikada niži obuhvat djece vakcinom koja štiti od ove bolesti, te posebno apeluju na roditelje da obavezno vakcinišu djecu na vrijeme.

“Epidemija malih boginja sa Kosova već se proširila na Makedoniju, gdje je u skopskoj opštini Gazi Baba registrovano 14 oboljelih (13 hospitalizovano), pri čemu je izvor infekcije osoba iz opštine Lipljan. Uzrok epidemije na Kosovu, sa prema posljednjim podacima 164 oboljele osobe, isključivo je pad broja vakcinisane djece”, upozoravaju iz Instituta.

Iz Instituta navode da postoji opasnost od međunarodnog širenja morbila, a nakon što je epidemija morbila ili malih boginja odnijela jedan dječiji život na Kosovu Institut je izdao upustva o sprovođenju revizije vakcinalnih kartona sve djece.

“Nenaučne činjenice i zlonamjerne tvrdnje protivnika vakcinacija samo će dovesti do daljeg nepotrebnog pada obuhvatima i pojavi epidemija zaboravljenih zaraznih bolesti. Sve mjere zdravstvenih vlasti ostaće bez efekta ako nema saradnje sa roditeljima”, poručuju iz Instituta.

Iz Instituta napominju da se nipošto ne smiju dovoditi u vezu male boginje (morbile) sa varičelama – vodenim boginjama, vodenim kozicama ili ovčijim boginjama.

“Iako ove dvije zarazne bolesti imaju slične epidemiološke karakteristike – način prenošenja, širenja i donekle slične manifestacije, njihove posljedice su u mnogo čemu različite. Dok varičele (protiv koje se kod nas djeca ne vakcinišu i koja je kod nas česta) kod najvećeg broja oboljelih ne izaziva komplikacije, niti posljedice, morbile i te kako mogu imati teške komplikacije, najčešće u vidu upala pluća i mozga sa najtežim posljedicama, smrtnim ishodom”, navode iz Instituta.

Crna Gora je jedina država u regionu koja je zbog visokih stopa imunizacija i visokog nivoa kolektivnog imuniteta iz ranijih godina bila pošteđena epidemijskog javljanja zaraznih bolesti, kao što su male boginje ili morbile.

Male boginje su prije uvođenja vakcina bile odgovorne za više od 2,5 miliona smrtnih slučajeva djece širom svijeta godišnje. Danas, kada se sprovodi sistematska vakcinacija protiv njih širom svijeta, procjenjuje se da od morbila godišnje umire više od 134.000 djece koja nisu vakcinisana – što predstavlja 367 smrtnih slučajeva svakoga dana ili 15 smrtnih slučajeva svakoga sata.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*