Čović: Aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u u decembru

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je danas u Mostaru da će se aktiviranje Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu (MAP) desiti u 12. mjesecu ove godine, te da je to njegov cilj. Čović je ovo, između ostalog, rekao komentarišući usvojenu Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

“Ja sam prije sedam ili osam dana razgovarao s predstavnicima Republike Srpske i cjelokupna javnost zna da postoji plan političke aktivnosti, koja je dio strategije jedne političke opcije, i koliko god mi o tome šutjeli ili govorili ona se odvija kako se odvija. Moj cilj je da mi dobijemo MAP u dvanaestom mjesecu i dobit ćemo ga”, istakao je Čović.

Dodao je kako je Crna Gora uprkos protivljenju dijela političkih stranaka postala članica NATO saveza.

“Naš jedini put je euroatlantski put, iako mi uvažavamo stavove srpskog naroda”, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Čović je danas održao radni sastanak s premijerom i članovima Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona na kojem se razgovaralo o opštem stanju u tom kantonu, te o izvršenim i preostalim obavezama na putu ka dobivanju kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Na novinarsko pitanje o neodržavanju sjednice Skupštine HNK-a na kojoj su se trebali razmatrati amandmani na Ustav tog kantona putem kojih bi se srpski narod prepoznao kao konstitutivan, a koja nije održana zbog nedolaska hrvatskih poslanika, Čović je odgovorio kako HDZ BiH smatra da se konstitutivnost sva tri naroda mora osigurati u cijeloj BiH, ali da neke stranke, kako je rekao, pokušavaju to pitanje zloupotrebljavati u predizborne svrhe.

„Mi nemamo nikakvog opterećenja kada su u pitanju provedbe odluka Ustavnog suda cjelovito na prostoru BiH, a pogotovo kada je u pitanju jedan od konstitutivnih naroda. Ono što tražimo za Hrvate na drugim područjima logično je da moramo osigurati, čak i da nema takve presude, s tim da moramo biti precizni. Imam osjećaj da kalkulacije političkih stranaka koje danas čine i poziciju i opoziciju idu u pravcu da bi to pitanje trebalo otvoriti neke nove prijepore u ovom prostoru. Naravno da nećemo u tome dati doprinosa i da pitanje konstitutivnosti naroda zaslužuje malo drugačiji red i pažnju od ovoga već pomalo predizbornog cirkusa”, rekao je Čović.
Kada je u pitanju problem neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru, koji već godinama opterećuje hrvatsko-bošnjačke odnose u Federaciji BiH, Čović je ponovio stav da su se izbori u Gradu na Neretvi trebali održati u isto vrijeme kao i u drugim sredinama i po istim pravilima.

“Pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, popunjavanje Doma naroda i izbori u Mostaru moraju se definirati kroz izmjene Izbornog zakona. Mislimo da se to treba uraditi do kraja godine. Mi smo svoj prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva iznijeli i pozivamo sve partnere, i iz opozicije i iz pozicije, koji sjede u zastupničkim klupama da daju svoj doprinos i da korigiraju ono što smo mi predložili. Neka konačno kažu svoj stav, a ne da stoje po strani”, zaključio je Čović.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*