Španija će suspendovati autonomiju Katalonije

Španija će početi sa suspenzijom autonomije Katalonije u subotu, javlja BBC. Odgovor je to na prijetnje katalonskog lidera da će proglasiti nezavisnost. Iz ureda premijera je rečeno da će aktivirati Članak 155, kojim se omogućava preuzimanje te regije.

Iz Vlade Španije objavili su da će premijer Mariano Rajoy u subotu održati posebnu sjednicu kako bi pokrenuli proces preuzimanja djelimične ili potpune kontrolu nad polautonomnom regijom Katalonijom.

Ovo je odgovor centralne vlade na pismo katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta u kojem je zaprijetio da će eksplicitno proglasiti nezavisnost od Španije ako se ne započnu nikakvi razgovori.

Puigdemont je u pismu kazao da će, ako španska vlada nastavi da “ometa dijalog i nastavi svoju represiju”, Parlament Katalonije održati glasanje o proglašenju nezavisnosti od Španije.

Centralna vlast je odgovorila da će Vlada održati posebnu sjednicu i “odobriti mjere koje će poslati na usvajanje Senatu radi zaštite opšteg interesa svih Španaca”.

Mjera spada pod član 155 Ustava Španije iz 1978. godine, ali nikada nije korištena tokom protekle četiri decenije o kada je obnovljena demokratija nakon diktature generala Francisca Franca.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*