Han Zvizdiću: Akcize do početka novembra ili uskraćivanje sredstava EK i EBRD

Spreman sam da do početka novembra produžim rok za usvajanje izmjena seta zakona koji se tiču povećanja akciza na naftu i naftne derivate, a ako to ne bude ispunjeno do tog krajnjeg roka, Evropska komisija i EBRD će morati alocirati fondove za projekte u okviru Sporazuma o transportnoj zajednici susjednim zemljama. Ovo se navodi u pismu evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana (Johannes Hahn) koje je uručeno novinarima na konferenciji za medije predsjedavajućeg Savjeta mnistara BiH Denisa Zvizdića u Sarajevu.

Pismo evropskog komesara Hana Zvizdiću je upućeno 12. oktobra.

Govoreći o Hanovom pismu, Zvizdić je rekao da ono pokazuje da bi zbog neusvajanja akciza Bosna i Hercegovina mogla trpiti ozbiljne posljedice.

“Nije mi jasna ideja da se u proceduru vrati tekst izmjena zakona koji nikome nije prihvatljiv. Sve što bi u prijedlogu Zakona o akcizama trebalo promijeniti su doslovno dvije rečenice. Takvo rješenje bi onda prošlo u parlamentu jer bi se povećao nivo transparentnosti”, istakao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Podsjećamo, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UIO BiH) prije desetak dana je utvrdio nacrt izmjena seta zakona kojim se akcize na naftu i naftne derivate povećavaju za 15 feninga po litru, ali je to zakonsko rješenje identično onome koje je ranije dobilo podršku u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ali ne i u Predstavničkom domu.

Iako je danas održana sjednica Savjeta ministara BiH, ovaj set izmjena zakona nije uvršten u dnevni red sjednice.

Govoreći o pismu evropskog komesara Johanesa Hana, Zvizdić je rekao da je upravo on sam “najveći zagovornik tog modela koji bi omogućio nove infrastrukturne projekte”.

“Ideja je bazirana na namjeri da pokrenemo novi investicijski ciklus, ali sredstva trebaju biti namjenski određena. Problem je što smo na Vijeću ministara dobili isti tekst koji je oboren u parlamentu i ja ne mogu izbrojiti 22 ruke koje bi ga usvojile u Predstavničkom domu”, upozorio je Zvizdić.
Zvizdić je rekao da je razgovarao sa svim klubovima poslanika i prenio, kako je rekao, da “niko nije spreman glasati za isti tekst zakona”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*