pablo_neruda

Sumnja se da je slavni pjesnik Pablo Neruda umro zbog užasnog razloga

Grupa od 16 međunarodnih stručnjaka koje je angažiralo čileansko pravosuđe zaključila je u petak da dobitnik Nobelove nagrade za književnost Pablo Neruda, preminuo ubrzo nakon Pinochetovog državnog udara 1973., nije umro od raka.

Tako piše u njegovoj smrtovnici.

“Sigurno je, kategorički sigurno 100 posto, da smrtovnica ne odražava stvarno stanje”, izjavio je na konferenciji za medije ljekar Aurelio Luna u ime stručnjaka zaduženih da utvrde je li čileanskog pjesnika usmrtila diktatura generala Augusta Pinocheta.

Stručnjaci iz Kanade, Danske, SAD-a, Španij i Čilea nisu ipak uspjeli odrediti stvarni uzrok smrti Pabla Nerude.

Otkrili su novu nekancerogenu bakteriju. Ona se proučava u laboratorijima u Kanadi i Danskoj, što bi trebalo omogućiti bolje razumijevanje uzroka Nerudine smrti, objasnio je Luna.

Porodica Pabla Nerude sumnja na trovanje pod diktaturom (1973-1990).

Posmrtni ostaci pjesnika i nobelovca, preminulog u klinici u Santiagu 1973, nekoliko dana nakon državnog udara protiv socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea s kojim je bio blizak, zadnjih su godina bili predmetom brojnih ekspertiza.

Ekshumirani 2013, konačno su vraćeni u zemlju u aprilu 2016., a da misterij nije otkriven. Po smrtovnici koju je izdala vladajuća vojna hunta, pjesnik je preminuo u 69. godini od raka prostate.

RadioSarajevo.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*