Preminuo akademik Fikret Vajzović

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obavještava bosanskohercegovačku javnost da je 3. novembra 2017. godine u Sarajevu preminuo istaknuti matematičar, naučnik i pedagog, redovni član ANUBiH Fikret Vajzović.

Akademik Fikret Vajzović rođen je 1928. u Konjicu. Filozofski fakultet (grupa Matematika) završio je 1959. u Sarajevu. Stepen magistra matematičkih nauka stekao je 1965. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje je iste godine odbranio i doktorsku disertaciju.

Odmah poslije diplomiranja, 1959, izabran je za asistenta na Odsjeku za matematiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu, odnosno Prirodno-matematičkog fakulteta (od 1960). Od tada, pa do odlaska u penziju (s izuzetkom perioda 1976–1979, kada je kao profesor radio na Mašinskom fakultetu u Mostaru), Fikret Vajzović je angažovan na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. U zvanje docenta je izabran 1965, vanredni profesor postaje 1972, a redovni profesor 1976.

Godine 1979. dobio je nagradu „Veselin Masleša“, a 1987. Dvadesetsedmojulsku nagradu BiH za nauku.

Za dopisnog člana ANUBiH izabran je 1991, a za redovnog 1995. godine.

Akademik Vajzović ostat će trajno u sjećanju mnogih generacija studenata, saradnika, kolega. Bit će pamćen kao izuzetan matematičar i naučni radnik. Smrt akademika Vajzovića je veliki gubitak za Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i njene članove.

Termini sahrane i komemorativne sjednice bit će naknadno objavljeni.

(Agencije)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*