Pijte tri šoljice kafe na dan ako imate ovu bolest

Pacijenti koji piju najmanje tri šoljice kafe na dan, imaju za četvrtinu manji rizik od prerane smrti, pokazalo je istraživanje.

 

Tri šoljice kafe na dan mogu pomoći osobma koje pate od hroničnih bolesti bubrega da duže žive, pokazalo je 12-godišnje istraživanje u kojem je sudjelovalo 2.300 pacijenata.

Jedna do dvije šoljice na dan smanjuje rizik od 12 do 22 posto u odnosu na one osobe koje kafu uopće ne piju. Portugalski istraživači vjeruju da temeljem ovih rezultata, oboljelima od hroničnih bolesti bubrega mogu savjetovati da piju više kave.

Dr. Miguele Bigotte Vieira, jedan od autora studije sa Medicinskog Centra Sjeverni Lisabon, rekao je, prenosi Večernji.hr, kako se pokazalo da oni koji piju više kafe imaju manji rizik od smrtnosti uzrokovane hroničnom bolešću bubrega.

Pacijenti kojima je dijagnosticirana hronična bubrežna bolest imaju veći rizik od srčanog i moždanog udara, a prijeti im i otkazivanje bubrega.

Poznate su zdravstvene prednosti ispijanja kafe, no ovo je prvo istraživanje provedeno kako bi se utvrdila povezanost ispijanja kafe i manji rizik od smrti kod bubrežnih bolesnika.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*