Voćna turšija, eliksir mladosti naših predaka

Voćna turšija je jedno od najstarijih zdravih pića naših predaka. Pravi se od šumskih plodova i divljeg voća. Pročitajte zašto je cjene od davnina i kako da je napravite.
Ako redovno pijete ovaj zdravi fermetisani napitak kažu da možete doživeti duboku i lijepu starost, posebno ako za voćnu turšiju birate divlje plodove, koji rastu na nezagađenim područjima. Voćna turšija je puna enzima, minerala i vitamina, a obično je pripremaju u oktobru i novembru.

Ovaj napitak je vrlo zdrav, jer se obično priprema od divljeg bobičavog voća, koje je bogato vitaminom C i antioksidantima. Jedan je od najvažanijih napitaka zimi, jer efektivno štiti od gripa i prehlada.

Zahvaljući divljem, jakom i vrlo zdravom voću voćna turšija je carica kada je u pitanju jačanje imuniteta. Čak je koriste kod problema sa mokrenjem, probavom (posebno zatvorom), iskašljavanjem, … Ovaj napitak ubrzava metabolizam, dobar je i za one koji su na kuri mršavljenja, ali, prema nekim vjerovanjima, i za one koji se bore sa astmom.

Zanimljivo je da spada među najbolje domaće lijekove protiv mamurluka. Oni, koji su je probali tvrde da posle jedne šolje voćne turšije mamurluk bude kao rukom odnesen.

Potrebno je da prvo sakupite mnogo divljeg voća i šumskih plodova. Tu mislimo na drenjine, šipurak, kleku, divlje kruške (oskoruše) i jabuke, glog, trnjine, borovnice, … Pazite da je voće ubrano, prikupljeno sa nezagađenih područja. Dobro ga operite i očistite.

Prema najjednostavnijem receptu:

u čisto bure (poželjno sa česmicom na dnu) stavite prethodno pripremljeno voće,
uspite filtriranu (li čistu izvorsku vodu).
Obično ide oko 4 kilograma voća na 10 litara vode.
Sve pokriti krpom i ostaviti da ogrezne u vodi oko mjesec dana na sobnoj temperaturi. Kada počne da “rezi”, da “kisi” možete je piti. Tada se obično pije razblažena sa vodom, jer je prejaka.
Bure možete sada premjestiti na hladno mjesto. Manju količinu možete napraviti i u velikoj tegli (galonu).
Prilikom stavljanja voća i vode, možete dodati smeđeg šećera ili meda da biste ubrzali fermentaciju (već za 15-tak dana voćnu turšiju možete piti).

U voćnu turšiju možete dodavati vode (u bure), tako će vremenom biti sve blaža. (Koliko potrošite, toliko vode dodate). Najljepša je kada je jaka i kada je razblažite sa vodom i dodate malo meda.

 

(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*