Najplodnija žena svijeta ima 37 godina i 38-ero djece

Mariam Nabatanzi Babirye, 37-godišnjakinja iz sela Kabimiri u Ugandi, neviđeno je plodna, zaključak je stručnjaka. Naime, ta je žena rodila čak 38-ero zdrave djece, a svi su začeti s istim muškarcem.
Njeni suseljani zbog toga su joj dodijelili nadimak Nalongo Muzaala Bana koji u slobodno prijevodu znači “majka blizanaca koja rađa četvorke”.

Mariam je do sada šest puta rodila blizance, četiri puta trojke, tri puta četvorke i samo dva puta je bila trudna i rodila samo jedno dijete.

I iako su te rekordne višeplodne trudnoće iznenađenje za velik broj ljudi, one nisu šokirale Mariam, koja kaže kako sklonost za to postoji već dugo u njenoj obitelji.

– Moj otac ima 45-ero djece s nekoliko različitih žena, a sve su one rađale dvojke, trojke i četvorke – izjavila je za Ugandian Daily. Dr. Charles Kiggundu, ginekolog iz bolnice Mulagao smatra kako je Mariam doista naslijedila svoju plodnost od oca.

– Ona ima genetsku sklonost za hiperovulaciju, pri kojoj otpušta nekoliko jajašca u istom ciklusu. Zbog toga se povećavaju šanse blizanačkih i višeplodnih trudnoća – objašnjava Kiggundu. Mariam se udala jako mala, sa 13 godina. Već je iste godine rodila svoju prvu djecu – blizance.

Kaže kako je nekoliko puta tražila od liječnike savjet kako da smanji svoju plodnost, no oni su joj rekli da, s obzirom da proizvodi toliko jajašaca, hormonalne kontraceptivne metode, pa i one ostale, bi mogle naštetiti njenom zdravlju.

(Fokus.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*