Kineska svemirska stanica bi mogla uzrokovati “vatrenu kišu” nad Evropom

Evropska svemirska agencija (ESA) je već smanjila broj mogućih lokacija na koje bi mogla pasti kineska svemirska stanica Tiangong-1, a koja će doživjeti svoj kraj početkom 2018. godine.
EPA će predvoditi međunarodnu kampanju sastavljenu od 13 svemirskih agencija širom svijeta, čiji je zadatak praćenje kineske stanice, koja je započela svoje konačno spuštanje ka Zemlji. Veći dio letjelice će izgoriti pri ulazu u Zemljinu atmosferu, saopćila je ESA.

Dosad prikupljeni podaci pokazuju da bi Španija, Portugal, Italija, Bugarska i Grčka mogle biti na “vatrenoj liniji” ukoliko se veći dijelovi svemirske stanice ne raspadnu u atmosferi.

ESA je preuzela vodeću ulogu u kampanji IADC-a (Inter Agency Space Debris Coordination Committee), komiteta koji čine američka NASA, ruski Roscoscoms, japanska JAXA, indijski ISRO, južnokorejski KARI i Kineska nacionalna svemirska agencija, kao i brojne evropske svemirske agencije.

Kontakt sa stanicom ne postoji od 2016. godine, a napuštena je 2013. godine. Očekuje se da će nekontrolisano ući u atmosferu između januara i marta naredne godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*