Od ponedjeljka, ispodprosječne temperature za ovo doba godine i prvi snijeg

Pred nama je izraženija promjena vremena koja će u ponedjeljak rezultirati prodorom osjetno hladnije zračne mase direktno sa sjevera Europe prema većem dijelu Europe, pa tako i prema Bosni i Hercegovini.

Razlog što će temperature biti ispod prosjeka za ovo doba godine leži u činjenici da dolazi do dislokacije Azorskog anticiklona prema sjeveru, pri čemu se direktno i bez ikakve prepreke otvara neometani put strujanja hladnije zračne mase sa krajnjeg sjevera Europe prema centralnoj i južnoj Europi u izraženoj meridionalnoj (sjeveroistočnoj) struji, a uzimajući u obzir formiranje ciklone u Genovskom zaljevu u prvim satima ponedjeljka, možemo reći da će se ovoga puta raditi o maritimno-polarnom tipu zračne mase, jer se radi o situaciji u kojoj maritimna zračna masa donosi stvaranje ciklone nad morem, pa samim tim vlagu i padavine, ovog puta ponajprije u obliku snijega, ali u isto vrijeme i polarnoj zračnoj masi koja ćeuz padavine biti popraćena i ispodprosječno hladnim vremenom za ovo doba godine (anomalija odstupanja srednje temperature od višegodišnjeg prosjeka za -5 do gotovo -9 stepeni).

Genovski ciklon sa njegovim prilično dubokim središtem premještat će se relativno brzo uz talijansku obalu Jadrana i svojom cirkulacijom donositi padavine, mjestimično i obilnije, i to ponajprije na krajnjem jugozapadu naše zemlje, dok će najmanje padavina biti upravo na krajnjem sjeveroistoku, kako će ti krajevi biti znatno manje podložniji ciklonskoj cirkulaciji. U ponedjeljak popodne kiša će već početi polahko da prelazi u susnježicu, a vrlo brzo i u snijeg, koji će se spustiti snježnu granicu po trenutnim izgledima prognostičkih modela na svega 300 metara nadmorske visine.

Snijeg, prvi ove jeseni, očekuje se ponajprije u nizinama sjeverozapadne, zapadne, centralne i istočne Bosne, dok krajnji sjeveroistok bi opet trebao ostati pošteđen njegove pojave. Kako će ciklonski utjecaj biti izražen, zapadni i jugozapadni dijelovi mogu dobiti nerijetko i više od 30 cm snijega, a veće količine snijega lokalno se očekuju i u dijelovima centralne Bosne, i to naročito planinski predjeli koji mogu očekivati i više od pola metra novog snijega. Slabljenje ciklonskog utjecaja na području naše zemlje i jačanje anticiklone, što bi značilo smirenje vremena u našoj zemlji, treba očekivati u srijedu prijepodne, i to ponajprije na sjeverozapadu i sjeveru zemlje. Uz postojanost gradijenta od oko 8 do 12 hektopaskala (razlike u pritiscima između juga i sjevera zemlje, kako na sjeveru je povišen, a na jugu snižen), bit će i iznimno vjetrovito, osobito u Hercegovini i zapadnom dijelu Bosne, jer će zapuhati vrlo jaka bura, mjestimično i na momente sa olujnim udarima, a u ostatku zemlje većinom umjeren do pojačan sjeverac i sjeveroistočnjak, koji može uz padanje snijega stvarati povremeno i vijavice.

Temperature padaju znatno ispod prosjeka za ovo doba godine, i u većini krajeva bi se kretale od -1 do 4, a u Hercegovini od 5 do 10 stepeni. Međutim, kako će se vremenska situacija postepeno smirivati od srijede, razvedravanje i vedra noć srijede na četvrtak donose i vrlo niske temperature zraka. Tako bi u četvrtak ujutro obilježile i vrlo niske temperature zraka koje bi, prema trenutnim izgledima prognostičkih modela, na platoima i planinama centralne i jugoistočne Bosne išle gotovo od -11 pa do -7, a u nizinama većinom do zadnjeg limita od -6 pa sve do 0, a u Hercegovini do 3, 4. Dnevne se ne bi puno mijenjale u odnosu na protekle dane, ili bi tek blago porasle. Vjetar će postepeno slabjeti od srijede, da bi sredinom četvrtka potpuno oslabio.

Piše: Nedim Sladić
OSLOBOĐENJE PORTAL

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*