Cvijanović u Beogradu: BiH je neozbiljna država, a Srbija nema direktan politički utjecaj na RS

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović obratile su se javnosti nakon osme zajedničke sjednice organa izvršne vlasti susjedne zemlje i bosanskohercegovačkog entiteta.

Ministri dviju vlada nakon današnje sjednice potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti zrakoplovstva, Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukture kvaliteta, Memorandum o saradnji Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske te Memorandum o saradnji u oblasti poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja.

Brnabić je kazala da se dugo radilo na pripremi zajedničke sjednice koja nije samo protokolarna, već sjednica s konkretnim projektima na kojima se radi. Ona je poručila da će se truditi da češće imaju zajedničke sjednice vlade.

Ona je otkrila da se priprema zajednička sjednica Vlade Republike Srbije s Vijećem ministara BiH.

Premijerka Srbije dodala je da Srbija želi imati posebne odnose s RS-om i da je saradnja s RS-om na listi prioriteta vlade kojom ona predsjedava. Apelovala je na sve saradnike da se unaprijedi prekogranična saradnja.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović kazala je da je doneseno blizu 30 zaključaka i da je sretna što se saradnja između dviju zemalja razvija. Kako kaže, Srbija je izašla kroz realizaciju i podršku konkretnih projekata, što ostavlja konkretan trag u lokalnim zajednicama.

Cvijanović je rekla da su ohrabreni inicijativom da treba da se mobiliše dobra volja privrednika Srbije kako bi se uspostavili proizvodni kapaciteti na teritoriji manjeg bh. entiteta. Izrazila je želju da njena vlada organizuje iduću sjednicu u Republici Srpskoj.

Na pitanje novinara kada bi mogao biti pušten most Ljubovija-Bratunac, Cvijanović je kazala da ostaje dio koji mora da se provede na državnom nivou u BiH, odnosno između BiH i Srbije.

Premijerka RS-a kazala je da je ponosna na političku i ekonomsku saradnju Srbije i RS-a. Na pitanje o direktnom političkom utjecaju Srbije na RS, Cvijanović je odgovorila da ona ne prepoznaje direktne političke utjecaje Srbije na RS, već da je riječ isključivo o političkoj saradnji.

“Naša priča o referenudmu je priča koju autonomno donose institucije RS-a”, kazala je Cvijanović.

Novinari su Cvijanović pitali i o izjavama Bakira Izetbegovića o ostavljanju BiH u amanet Turskoj i izjavi Valentina Inzka da je BiH ostavljena u amanet SAD-u. Cvijanović je odgovorila da RS niko ne može svojatati, ističući kako je BiH neozbiljna država, a da je RS njen najfunkcionalniji dio.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*