Djevojčica iz Modriče u pisanju eseja na engleskom jeziku prva u svijetu

Neda Simić (12), učenica osmog razreda Osnovne škole “Sveti Sava” iz Modriče, osvojila je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju u pisanju eseja na engleskom jeziku u konkurenciji 15.441 učenika iz 155 zemalja svijeta.
Takmičenje je organizovala GOI Peace Foundation, odnosno Mirovna fondacija GOI koja djeluje pri UNESCO-u, a Neda Simić predstavljaće Bosnu i Hercegovinu na konvenciji ove organizacije u Japanu.

Ivana Božičković, nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi “Sveti Sava” i Nedin mentor, u izjavi za Anadolu Agency (AA) rekla je da inače nije Nedin nastavnik, ali je pozvana da odabere jedno dijete iz ove škole da učestvuje u takmičenju, pa je odabrala Nedu znajući za njene uspjehe.

Ona je i ranije učestvovala u takmičenju koje organizuje GOI, te svake godine dobija poziv da ponovo učestvuje, ali je za to potrebno da pronađe učenika koji može da odgovori izazovima.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je “Učenje kroz prirodu”, a Neda Simić će svoj esej o toj temi predstaviti 25. novembra u Japanu, kada će govoriti i o svojoj školi, gradu i državi.

“Konkurencija je ove godine od svih godina bila najveća. Prvi put je učestvovalo 155 zemalja i 15.441 učesnik”, kaže Ivana Božićković.

Zbog ranijih iskustava ni Neda, ni njen mentor, nisu imale velika očekivanja.

“Znajući da je prethodnih godina učestvovao veliki broj učesnika, čitajući prethodne sastave koji su više ličili na doktorske nego na dječije radove, nismo imale nikakva očekivanja. Mi smo samo poslale rad i učestvovale, jer to je bitno. Poziv u Japan nas je jako iznenadio”, rekla je ona.

Neda Simić i Ivana Božičković u Japan kreću 22. novembra i tamo će se zadržati šest dana, a u toku su pripreme za Nedino sedmominutno izlaganje na svečanom forumu GOI fondacije u Tokiju.

Neda Simić ekipi AA objasnila je da je prošle godine učestvovala na regionalnom i republičkom takmičenju iz engleskog jezika gdje je postigla dobre rezultate. Engleski uči već osam godina, a ovaj jezik ju je zainteresovao zbog starije sestre koja ga je učila, pa se to i ovoj djevojčici učinilo zabavnim.

“Volim da pričam na engleskom i stvarno uživam u tome”, kaže Neda.

Sa njenom tvrdnjom da ne govori savršeno ne slaže se Ivana Božičković i dodaje da je kod Nedinog engleskog najljepši naglasak, inače specifičan za britansko govorno područje.

Na pitanje da li ima tremu pred put u Japan, Neda je odgovorila da ima i da je jako uzbuđena zbog toga.

“Esej još nije objavljen tako da ne bih baš neke detalje mogla reći o njemu, ali upoređivala sam životinje iz prirode i ljude. Kako životinje sve rade zajedno, a kako mi ljudi sve radimo individualno i kako bi ustvari trebali da radimo zajedno”, kaže ona.

Porodica je veoma ponosna na Nedin uspjeh, a školski drugari su srećni zbog nje.

“Mama je plakala kad je čula, baš su ponosni”, kaže Neda Simić.

Ispričala je i da je posjetila mnoge evropske zemlje, kao i neke u Aziji, ali u Japanu nije bila, iako joj je to bila velika želja. Najviše se veseli prilici da u sklopu programa tokom dva dana posjećuje znamenitosti ovog grada uz pratnju stručnih vodiča.

 

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*