Slovenija: Danas drugi krug predsjedničkih izbora

U Sloveniji se danas održava drugi krug izbora za predsjednika države. Birači će odlučiti hoće li drugi mandat dati sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru ili će izabrati njegovog konkurenta, 15 godina mlađeg gradonačelnika Kamnika Marjana Šareca.
Pravo glasa ima nešto više od 1,7 miliona registrovanih birača, a ovo su šesti izbori za predsjednika Slovenije od kada je ta država stekla samostalnost.

Nešto više od 2,5 hiljada birališta biće otvoreno do 19 sati, a službeni nepotpuni rezultati očekuju se u kasnim večernjim satima.

Prema većini anketa provedenih zadnjih dana, Pahor može očekivati između 55 i 60 posto glasova, a nešto tješnji rezultat najavila je anketa koju je za Radio-televiziju Slovenija zadnja tri dana provela agencija Mediana, na uzorku 700 ispitanika. Potpora Pahoru prema toj projekciji kreće se između 49,8 i 57,2 posto, a Šarecu između 42,8 i 50,2 posto. Prema toj anketi, računa se da će odziv birača na izbore biti manji nego u prvom krugu i iznositi između 38 i 44 posto.

Od petka uveče na snazi je izborna šutnja koja će trajati do zatvaranja birališta u 19 sati, kada bi trebali biti poznati prvi neslužbeni djelimični rezultati.

Dobije li većinu glasova, Pahor će postati drugi predsjednik Slovenije koji je uspio ponoviti mandat.

Podsjećamo, prvi slovenački predsjednik Milan Kučan na toj je funkciji bio od 2002. do 2012. godine, a oba je puta uvjerljivo pobijedio već u prvom krugu izbora.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*