Snijeg počeo padati u Hrvatskoj

Najavljivana promjena vremena sinoć je stigla u Hrvatsku. U pojedinim dijelovima već pada snijeg, a tijekom dana bit će ga, osim u gorju, i u ponekim nizinskim predjelima.

Gorski kotar, Pasjak, Sljeme… već se bijele. Snijeg je ondje počeo padati rano ujutro.

Cijeli dan će biti pretežno oblačno uz kišu i snijeg, vjetrovito, u većini krajeva i osjetno svježije.

Mjestimice će biti obilne oborine, a na Jadranu su mogući pljuskovi s grmljavinom.

Uglavnom u gorju padat će snijeg, a očekuje se stvaranje snježnog pokrivača, uz jak vjetar i snježnih zapuha. Malo snijega može pasti u nizinama središnje Hrvatske, a nošenog vjetrom mjestimice i na sjevernom Jadranu, podno Velebita i posebno Učke.

Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Dalmaciji jugo i južni, a na sjevernom Jadranu bura s olujnim i orkanskim udarima. Temperatura zraka od 2 do 7, na Jadranu između 11 i 16 °C.

Crveni meteoalarm: Olujna i orkanska bura, obilna kiša i bujične poplave

Meteoalarm je za danas izdao niz upozorenja za razne dijelove Hrvatske osim istoka zemlje.

Žuta upozorenja meteoalarma izdana su za središnju i sjevernu Hrvatsku te za područje oko Splita. Narančasti meteoalarm izdan je za područje Like i Gorskog Kotara te za područje središnjeg i južnog Jadrana.

Ako je suditi prema meteoalarmu, najopasnije vrijeme sutra očekuje područje Istre i Kvarnera.

Tako se na području Istre očekuje olujna, a u drugom dijelu dana mjestimice i orkanska bura s najjačim udarima vjetra od 75 do 145 km/h. Za isto područja vrijedi i narančasto upozorenje zbog obilnih količina kiše koje bi mogle dovesti do bujičnih poplava. Količina oborina bit će od 50 do 90 milimetara po metru četvornom.

Na području Kvarnera I Velebitskog kanala, za koje je također izdan crveni meteoalarm, očekuje se jako jugo koje će već u ranim jutarnjim satima okrenuti na jaku i olujnu buru. Najjači udari vjetra bit će od 65-150 km/h.

Snježni pokrivač do 40 centimetara
Na području Like i Gorskog Kotara narančasto upozorenje izdano je zbog obilne količine oborina koja će mjestimice pasti. Očekuje se količina oborina od 60 do 90 milimetara po metru četvornom.

Za isto područje izdano je i žuto upozorenje i to zbog stvaranja debljeg snježnog pokrivača u visini od 20 do 40 centimetara, ali i zbog mjestimičnih olujnih udara sjevernoistočnog vjetra jačine 65 do 90 km/h

Na području srednjeg Jadrana očekuje se obilna kiša, količine od 30 do 55 milimetara po metru četvornom, a žuto upozorenje zbog olujnih udara jugoistočnjaka maksimalne jačine do 65 km/h.

Za područje juga Hrvatske izdano je narančasto upozorenje zbog obilne kiše, količine oborina od 70 do 90 milimetara po metru četvornom, dok je izdano i žuto upozorenje zbog mjestimično jakog i olujnog južnog vjetra sa srednjom brzinom vjetra do 40 km/h.

Za područje sjeverne i središnje Hrvatske izdano je žuto upozorenje zbog obilne kiše, koje će pasti od 20 do 70 milimetara po metru četvornom. Očekuju se i povremeni olujni udari sjeverca i sjeveroistočnjaka, najjači udari vjetra bit će do 65 km/h.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*