Zaprašivanje iz zraka protiv komaraca

Na području Tuzlanskog kantona, na lokalitetima općina Doboj Istok, Gračanice i doline rijeke Spreče, Gradačac, Srebrenik i Lukavac, sutra će biti obavljeno zaprašivanje iz zraka protiv adultnih formi komaraca.

Ukoliko meteo uslovi dozvole, zaprašivanje će obaviti tri poljoprivredna aviona firme Airtractor iz Hrvatske, sa poletom u predvečernjim satima (oko 18 sati), sa letjelišta Ciljuge, preparatom Neopitroid premium.

Tokom zaprašivanja se sve osobe, a naročito osobe sa hroničnim respiratornim bolestima i dišnim tegobama, kao i hrana, te pčele i sve ostale domaće životinje trebaju skloniti od direktnog uticaja sredstava, koje će se raspršivati avionom. U svrhu, Zavod za javno zdravstvo TK preporučuje prije zaprašivanja, sklanjanje svih životinja i hrane, koja je pohranjena na otvorenom, a tokom vremena zaprašivanja, zatvoriti prozore i boraviti u zatvorenom prostoru. Svu hranu, voće i povrće, koje neće biti moguće zaštititi prilikom zaprašivanja, potrebno je nakon zaprašivanja, a prije upotrebe, dobro oprati, kako bi se izbjegli mogući neželjeni uticaji sredstava za adulticidni tretman komaraca.

Upozoravaju se i pčelari, da preduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela, a one se sastoje u natkrivanju pčelinjih društava sa kartonom ili drugim priručnim sredstvima. Insistira se da se pčelinja društva ne zatvaraju.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, tretman će se nastaviti naredni dan.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*