Irska i Danska hvataju posljednji voz za Mundijal, O'Neill podsjeća na trijumf protiv BiH

Reprezentacije Irske i Danske večeras od 20:45 sati igraju uzvratni meč baraža za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a konačan ishod ovog meča donijet će ime i posljednjeg putnika iz evropskog dijela kvalifikacija koji će putovati na Mundijal.

Belgija, Engleska, Francuska, Njemačka, Island, Poljska, Portugal, Srbija i Španija plasman na Mundijal izborili su osvajanjem prvih mjesta u devet kvalifikacionih grupa, dok je jedno mjesto na prvenstvu rezervisano za domaćina Rusiju. Ovim reprezentacijama plasmanom kroz baraž pridružile su se Hrvatska, Švicarska i Švedska, a ime 14. reprezentacije koja će ujedno zaključiti evropski dio kvalifikacija za Mundijal saznat ćemo večeras.

Irska – Danska (Aviva, Dablin, 20:45 sati)

Danska je bila dominantna u prvom meču što je pokazao i posjed lopte koji je iznosio 68 posto za Dance, kao omjer šuteva 10-4 za domaćina prvog meča.

Ipak, golman Middlesbrougha Darren Randolph je uspio zaključati svoj gol, a tome su kumovali i promašaji danskih fudbalera.

Nakon izborenog remija u gostima protiv Danske, selektor Irske Martin O'Neill podsjetio je svoje igrače, kao i irsku javnost na veliku pobjedu protiv Bosne i Hercegovine prije dvije godine, također u uzvratu baraža, tada baraža za Euro 2016. godine. Irska je i tada izborila remi u gostima u prvom meču baraža nakon što je u Zenici bilo 1:1 da bi u uzvratu slavila s 2:0.

Veznjak Hull Cityja David Meyler je dostupan O'Neillu pred ovaj meč nakon što je prvi okršaj propustio zbog suspenzije, a na treninge se poslije teške povrede vratio i desni bek Evertona Seamus Coleman, ali teško je za očekivati da će početi večerašnji meč.

Kod Danaca ni pred ovaj meče nema problema s povredama i suspenzijama tako da će Age Heraide ponovo imati sve igrače na raspolaganju.

Za Dansku je pozitivno to što već pet uzastopnih gostujućih mečeva ne zna za poraz, a u posljednja tri takmičarska meča u gostima upisala je tri pobjede. Te tri pobjede upisane su protiv Crne Gore, Armenije i Kazahstana.

Irci su u posljednjih 11 takmičarskih mečeva na domaćem terenu upisali šest pobjeda, četiri remija i samo jedan poraz, onaj od Srbije rezultatom 1:0 u ovim kvalifikacijama.

Gledaoci na Avivi bi mogli gledati tvrd meč veoma blizak rezultatu iz Kopenhagena posebno kada se u obzir uzme činjenica da je irski igrač s najviše pasova u prvom meču protiv Danaca bio zapravo golman Randolph koji je skupio 31 pas.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*