Citat koji je narušio odnose Srbije i BiH

Intervju Bakira Izetbegovića Deutsche Welleu uzburkao je odnose u BiH i regionu. Naročito nakon Izetbegovićevog stava o Kosovu. On u intervjuu navodi kako je trebalo priznati Kosovo, ali da nema konsenzusa u BiH po ovom pitanju. Lavina reakcija, naročito iz entiteta RS i Srbije.

“Priznanje Republike Kosovo, i ne samo to nego i za vizni režim, potreban je konsenzus u BiH. A bez ‘trojke’ ne možete rješavati međunarodne odnose. Što se mene tiče, Kosovo je do sada trebalo biti priznato. Evo sada će se naljutiti moje kolege. Ali, svi naši pokušaji do sada, samo su naštetili odnosima unutar BiH, i ništa nisu pomogli Kosovu”.

Ovo je izvorna izjava Bakir Izetbegovića iz interjua DW-u, u vezi sa Kosovom. No, očito je da je Tanjugov citat u Srbiji izazvao burne reakcije. Umjesto odgovora na polemiku srbijanskih političara, iz Izetbegovićevog kabineta stigao je demanti na Tanjugovu vijest, uz kontataciju da je plasirana tendenciozno, a njegove riječi izvučene iz konteksta.

“Umjesto da isprave očiglednu lažnu vijest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine. Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogriješio, nego da iza svega stoji nečija namjera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije te baci sjenka i kreira loša atmosfera uoči posjete Predsjedništva Bosne i Hercegovine Beogradu”.

Srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, podsjeća da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, i da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ovakvom izjavom, Izetbegović je pokazao da ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, kaže Ivanić.

“Ovo je očito pravljenje negativnih odnosa između Srbije i BiH. Ovakvim stavom Izetbegović ne poštuje teritorijalni integritet Srbije,a očekuje da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH. Zašto bi to ona radila, ako ne poštuje integritet Srbije”, pita se Ivanić.

Da su ovakve izjave nepotrebne smatra i hrvatski član Predsjedništva, Dragan Čović. On kaže da stav BiH glede Kosova, treba pratiti stav Srbije.

“Ja sam siguran da će mudar način viđenja politke unutar Srbije, spriječiti daljnju konfrontaciju tih odnosa, a i nam ne treba, bez obzira na naše privatno mišljenje. Nije relalno tražiti da se nešto desi što ide na uštrb prvog našeg susjeda”, tvrdi Čović.

Šef bh. diplomatije, Igor Crnadak, kaže da srpski predstavnici neće dozvoliti da BiH prizna nezavisnost Kosova.

“Jasno je svima da neće biti priznanja Kosova. I ako je Izetbegović račuo u svojoj izjavi na to da će se okolnosti promijeniti i da će neko iz RS podići ruku, to je pogrešna procjena. U RS i opozicija i vlast imaju identične stavove i sigurno do toga ne može doći”, poručuje Crnadak.

U međuvremenu se oglasila i Stranka demokratske akcije, koja odbacuje, kako navode, harangu koja je pokrenuta od dijela srbijanskog establišmenta.“Ova i slične harange su nama u BiH dobro poznate još iz 90-tih godina i na njih nećemo nasjesti. Poručujemo svima pa i srbijanskom vodstvu da je odnose sa BiH moguće graditi samo na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i nemiješanja u unutrašnje stvari BiH”, poruke je iz SDA.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*