PDPSBIH: Danas o radu Igora Crnadka, trasi autoputa, izbornom zakonu…

U nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zakazane za danas, poslanici bi trebalo da raspravljaju o Informaciji o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka drugim državama.

Inicijativu za razmatranje ove informacije pokrenuo je poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut, ali su i ranije poslanici i delegati PSBiH problematizirali ovo pitanje.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i poslanička inicijativa Denisa Bećirovića (Socijaldemokratska partija – SDP) kojom traži od Vijeće ministara BiH izvještaj o napretku BiH u procesu priključenja NATO-u, s prijedlogom konkretnih mjera za ubrzavanje tih aktivnosti.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Deklaraciju o kriterijima za definisanje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS), a koja predviđa da ruta ide pravcem Sarajevo-Žepče-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd.

Na dnevnom redu i izmjene Izbornog zakona

Nakon završetka ove sjednice, trebalo bi da uslijedi nova na kojoj je predviđeno razmatranje izmjena Izbornog zakona BiH, a Doma naroda, koji je ranije podržao ova rješenja, zatražio je da se zakon razmatra po hitnom postupku.

Kako navode predlagači izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, predloženim rješenjima se reguliše izbor članova Predsjedništva BiH, provodi Odluka Ustavnog suda BiH, odnosno, izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

“Razlozi za donošenje ovog zakona ogledaju se u provođenju Odluke Ustavnog suda BiH od 1. decembra 2016. godine, kao i zadovoljavanje opšteg principa demokratije da jedan narod drugom narodu ne bira predstavnike”, stoji u obrazloženju.

Takođe, poslanici Nezavisnog bloka (Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović) predložili su izmjene Izbornog zakona, a cilj tog prijedloga je, kažu, osigurati da volja glasača bude poštovana, svodeći mogućnosti za malverzacije na minimum.

Na dnevnom redu nove sjednice su i dva prijedloga o izmjenama Zakona o platama, od kojih se jedan odnosi na osiguranje prava na policijski dodatak, a drugi se tiče uvođenja naknada za sudije, tužioce i određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama BiH.

Poslanici će biti upoznati i s Informacijom o rezultatima usklađivanja cijena i usluga i tehničkom kvalitetu usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama u regionu i Evropi koju je pripremila Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*