581e190e-bb10-41c1-85ac-44500a0a0a80-trcanje-zena-zima-700x402

Aerobne vježbe poboljšavaju memoriju i pomažu u održavanju zdravlja mozga

Aerobne vježbe mogu poboljšati funkciju memorije i doprinijeti održavanju zdravlja mozga dok starimo, pokazalo je novo istraživanje provedeno u Australiji.
Istraživači s univerziteta u Zapadnom Sydneyu i univerziteta u Manchesteru ispitivali su utjecaj aerobnih vježbi na hipokamus, dio mozga koji je ključan za memoriju i druge funkcije. Zdravlje mozga se godinama smanjuje, a nakon 40. godine mozak se tokom jedne decenije “skupi” za pet posto.

Istraživači su ispitivali efekte aerobne vježbe uključujući stacionarni biciklizam, trčanje i hodanje kod 737 osoba u dobi od 24 do 76 godina. Rezultati su pokazali da vježbanje nije imalo utjecaja na ukupni volumen hipokampusa, ali je značajno povećala lijevi dio ove moždane regije.

“Kad vježbate proizvodite hemikaliju koja može pomoći u sprječavanju pogoršanja funkcija mozga koje su povezane sa starenjem. Naši podaci pokazuju da su, umjesto da stvarno povećavaju veličinu hipokampusa, glavne koristi aerobnih vježbi za mozak zapravo usporavanje smanjenja veličine mozga. Drugim riječima, vježbanje se može posmatrati kao program održavanja mozga”, rekao je autor studije Joseph Firth.

Firth je rekao kako rezultati istraživanja mogu pomoći u prevenciji neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alzhajmerova bolest i demencija.

 

(Vijesti.ba  / Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*