Japanski profesor Norikazu Shimizu vrši monitoring pomjeranja terena eksploatacijom soli u Tuzli

Norikazu Shimizu, profesor na odsjeku za građevinarstvo i ekologiju na Univerzitetu Yamaguchi u Japanu posjetiće danas predstavnike gradske uprave Tuzla.

Profesor Norikazu Shimizu trenutno vrši monitoring pomjeranja terena eksplotacijom soli u Tuzli. Zahvaljujući njegovim tehnološkim inovacijma moguće je veoma precizno pratiti pomjeranje terena na klizištima. Očekuje se intenzivna saradnja Yamaguchi univerziteta sa Univerzitetom u Tuzli, s obzirom da je Tuzla jako ugrožena sa slijeganjem terena i klizištima.  Pomenuta  istraživanja i saradnja dva Univerziteta će doprinijeti lakšem urbanističkom planiranju i razvoju grada. Saradnja između dva univerziteta će doprinijeti razvoju Bosansko-hercegovačke metodologije za istraživanje i stabilizaciju klizišta.

 

Biografija prof.Norikazu Shimizu:

Prof. Norikazu Shimizu je trenutno profesor na odsjeku za građevinarstvo i ekologiju na Univerzitetu Yamaguchi u Japanu. Član je međunarodne asocijacije za mehaniku stijena ISRM. Obnaša funkciju podpredsjednika ISRM-a, a bio je Predsjednik Japanskog društva za mehaniku stijena od 2011 do 2013. godine. Njegov najveći naučni doprinos je razvoj Metode za praćenje pomjeranja stijena GPS sistemom, a ova metoda je i zvanično prihvaćena od strane ISRM-a.  Ova metoda je uvrštena u tzv. “Orandž” knjigu ISRM-a, što predstavlja najviši stepen tehnološkog napredka u ovoj disciplini.

Profesor Shimizu je započeo svoj profesionalni rad 1981. godine na Univerzitetu u Kobeu u Japanu, a od 1992. godine je vanredni profesor na Yamaguchi univerzitetu. Obavio je jednogodišnji istraživački studij na Laurentian univerzitetu u Ontarriju u Kanadi, na istraživačkom centru za rudarske inovacije i primiejenja istraživanja. Njegov djelokrug naučnog istraživanja odnosi se na: monitoring pomjeranja terena satelitskom tehnologijom, numeričko modeliranje i podzemni radovi u stijenskoj masi. Dobitnik je prestižne nagrade japanskog Premijera Shinzo Abea u 2017. godinu za naučno-tehnološki razvoj.

Profesor Norikazu Shimizu ima intenzivnu saradnju sa istraživačima u Bosni i Hercegovini. Bio je pozivni predavač na naučnom skupu GEO-EXPO 2016. godine u Banjaluci. Trenutno vrši monitoring pomjeranja terena eksplotacijom soli u Tuzli. Zahvaljujući njegovim tehnološkim inovacijma moguće je veoma precizno pratiti pomjeranja terena na klizištima. Očekuje se intenzivna saradnja Yamaguchi univerziteta sa Univerzitetom u Tuzli a u vezi monitoringa klizišta i slijeganja terena.

Već postoji tradicija naučne saradnje između Bosne i Hercegovine na polju istraživanja klizišta. Ove godine japanski Profesor Hideaku Marui, sa Niigata univerziteta, postao je počasni član Društva za geotehniku u Bosni i Hercegovini i prezentirao je svoja istraživanja o klizištima uzrokovanim zemljotresom na GEO-EXPO-u 2017 u Sarajevu. Sa druge strane prof. Sabid Zekan, sa Univerziteta u Tuzli će prezentirati svoja istraživanja na japanskom naučnom skupu o  prirodnim katastrofama 2018. godine u gradu Toyama. Iste 2018. godine u posjetu Tuzli dolazi Prof. Ikuo Towhata, Podpredsjednik svjetske asocijacije za mehaniku tla i geotehniku. Ranije su oba profesora posjetila GEO-EXPO 2016 u Banja-Luci. U periodu 2010-2014, više istraživača iz Bosne i Hercegovine učestvovalo je na Japansko-Hrvatskom projektu o istraživanju klizišta.

Japan je kao država, preko UNDP-a, dao najveći finansijski doprinos u sanaciji katastrofalnih posljedica od poplava i klizišta iz 2014. godine.

(Gradska uprava/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*