Šarović o izbjegavanju sakcija: Moguće da ću uputiti zakon bez saglasnosti entiteta

Ne znamo kakve bi mogle biti nove sankcije zbog neusvajanja zakonodavstva o električnoj energiji i gasu u skladu s Trećim energetskim paketom, a moguće da ću u parlament uputiti zakon bez saglasnosti entiteta, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, javio je reporter BHRT-a.

Šarović je to rekao novinarima u Sarajevu nakon susreta s članovima Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK).

Resorni državni ministar je rekao da će njegovo ministarstvo i institucije koje donose taj zakon nastojati uvjeriti entitete koliko je važno implementirati najnovije odredbe u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije.

“Ako se odredbe usklade, izbjeći ćemo nove sankcije, a ne znamo kakve bi mogle biti nove sankcije. Gospodin Kopač je u svom pismu premijerima entiteta i meni najavio oštre sankcije. Moguće je da ću uputiti zakone bez saglasnosti entiteta, ali je najbolja opcija da se dogovorimo”, poručio je Mirko Šarović govoreći o mogućem izricanju sankcija Bosni i Hercegovini zbog neusvajanja zakonodavstva o električnoj energiji i gasu u skladu s Trećim energetskim paketom.
Podsjećajući da sporni zakon prvo ide u proceduru u Savjet ministara BiH, pa nakon toga u Parlamentarnu skupštinu, Šarović je rekao da je za njega potrebno osigurati mišljenja entiteta.

“Ako ona ne dođu, moraćemo naći neki drugi način”, upozorio je Šarović.

Naglašavajući da je svaku primjedbu resornog ministra iz Republike Srpske prihvatila Energetska zajednica, državni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je rekao da su prihvaćene i određene primjedbe iz Federacije BiH, ali ne i “jedna ključna”, kako je rekao.

“Nisu prihvatili jednu ključnu. Federacija BiH je smatrala da je nivo ovlaštenja na nivou Bosne i Hercegovine suviše mali za državni nivo, pa su tražili novi Zakon o gasu po kojem bi većina odredbi bila na državnom nivou”, zaključio je Mirko Šarović.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*