Incko: Reći da nema države BiH je štetno za pomirenje i buduće reforme

Reći da nema države Bosne i Hercegovine ili osporavati nadležnosti države u oblastima kao što je spoljna politika ili međuentitetsko provođenje zakona je pogrešno i štetno za pomirenje i za buduće reforme, upozorio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko na skupu u Vašingtonu pod nazivom “BiH – na putu ka evropskoj budućnosti”.

U svome obraćanju na skupu u Vašingonu čiji su domaćini bili Fakultet za međunarodne studije (School of Advanced International Studies – SAIS) Univerziteta Džon Hopkins (Johns Hopkins) i Centar za transatlantske odnose Incko je istakao pitanja koja treba riješiti u BiH, uključujući i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Bosna i Hercegovina je decentralizovana država i to će i ostati, osim ako ne dođe do ustavnih promjena sa kojima se slažu svi narodi. Ali, reći da nema države Bosne i Hercegovine ili osporavati nadležnosti države u oblastima kao što je vanjska politika ili međuentitetsko provođenje zakona je pogrešno i štetno za pomirenje i za buduće reforme”, upozorio je visoki predstavnik u BiH.

Dodao je da je napredak na putu ka Evropskoj uniji “i dalje deklarativni cilj bosanskohercegovačkih lidera iz svih etničkih grupa”, te da smo u posljednje vrijeme bili svjedoci značajnih početnih koraka u tom pravcu, ali i da ostaje puno toga što treba uraditi.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je kao jedan od problema naglasio i pogoršanja u oblasti vladavine prava.

“Dejtonski mirovni sporazum definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se rukovodi ‘vladavinom prava’, i mi se, kao međunarodna zajednica, trebamo ponovo angažovati i osnažiti svoje napore na jačanju vladavine prava, između ostalog i kroz jačanje borbe protiv korupcije. To bi pomoglo da se osnaže evroatlantske integracije”, poručio je Incko u Vašingtonu, saopšteno je iz OHR-a.

Ocijenio je da se, sa stanovišta međunarodne zajednice, mogu i trebaju podržati svi koji su za Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu, funkcionalnu i prosperitetnu državu, nepovratno integrisanu u evropske strukture.

“Izabrani lideri koji su izrazili opredjeljenje za integraciju u Evropsku uniju treba da se odmaknu od polarizovanih pozicija i ubrzano traže kompromise koji su neophodni da se usvoje potrebne reforme”, poručio je Incko bh. političarima.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*