Ministar MUP-a Srbije: Izetbegović je u izjavi želio Srbiji zlo

Kada šaljete političku poruku zemlji i želite joj zlo, vi faktički utičete na nestabilnost u regionu, rekao je novinarima ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije i sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost te zemlje Nebojša Stefanović nakon sjednice tog savjeta u Beogradu.

Stefanović je to rekao o izjavi o Kosovu koju je, u okviru intervjua Dojče veleu, ranije izrekao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Od novinara upitan da pojasni na koji način izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića može uticati na nestabilnost u regionu, Stefanović je rekao da u Bosni i Hercegovini postoji srpski narod koji iza takve izjave ne stoji, te da je ona duboko protivna interesima Srbije.

“Ovo je po prvi put jasno izrečen stav u kome je jedan istaknuti predstavnik vlasti rekao da želi da se naša zemlja raspadne”, rekao je Nebojša Stefanović.

Na ovakvu Stefanovićevu izjavu reagovali su novinari koji su rekli da “raspad Srbije” nije ono što je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao u intervjuu Dojče veleu, nakon čega je ministar unutrašnjih poslova te zemlje i sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost diskutovao sa okupljenim novinarima.

Stefanović je, nakon što je na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije raspravljano i o izjavi Bakira Izetbegovića, rekao da je reakcija Srbije bila “prilično odmjerena”.

“Nismo nijednog trenutka izjavili ništa protivno suverenitetu Bosne i Hercegovine. Mislim da su naše izjave bile samo pravovremene i u cilju zaštite naše zemlje”, rekao je Stefanović.

Dodao je da je na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije u Beogradu “analizirano ono što je rečeno”, ali, kako je naznačio, nije dalje želio govoriti o konkretnim mjerama.

“Ne želim da otkrivam šta će biti taktika Republike Srbije”, zaključio je ministar unutrašnjih poslova Srbije i sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost te zemlje Nebojša Stefanović.

Vučić: Neću otkazati posjetu članova Predsjedništva BiH Beogradu
Ranije danas u Aranđelovcu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da neće otkazati posjetu članova Predsjedništva BiH Beogradu, zakazanu za 06. i 07. decembar.

Vučić, koji je također prisustvovao sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije, rekao je ranije jutros da, tokom posjete članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Srbiji, hoće o svemu da razgovara – od razgraničenja dvije zemlje do unapređenja ekonomske saradnje.

Iako je ranije u srbijanskim medijima najavljena kao sjednica na kojoj će se, gotovo isključivo, govoriti o izjavi člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu, datoj u okviru intervjua Dojče veleu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost biti četiri teme i da ne očekuje “dramatične odluke” na toj sjednici.

Novinarima je rekao da će na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije biti riječi o Kosovu, o budućnosti Kosova, situaciji u regionu s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu i političke reperkusije intervjua člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao i o organizaciji i reorganizaciji bezbjednosnih snaga.

“Ne očekujem dramatične odluke, ali važno je da budemo odgovorni i ozbiljni i da razumijemo šta se dešava”, rekao je Vučić.

Podsjećamo, Izetbegović je u intervjuu za njemačku Dojče vele rekao da je, što se njega tiče, nezavisnost Kosova do sada trebalo da bude priznata, ali da je za to potreban konsenzus u Bosni i Hercegovini. Upitan da samo sa “da” ili “ne” odgovori da li će Bosna i Hercegovina u jednom trenutku priznati nezavisnost Kosova, Izetbegović je rekao: “Nadam se da”.

Vučić je danas u Aranđelovcu rekao da bi bilo bolje da je Izetbegović rekao “Da”, nego “Nadam se da”.

“-Nadam se- pokazuje njegov lični odnos prema tome”, rekao je Vučić i dodao da je Srbija razumjela šta je poruka i šta su želje i nadanja i da će u skladu s tim provoditi politiku.

“Nikome nismo prijetili, nikoga nismo uvrijedili, već analiziramo ono što je rečeno, a ono što je rečeno je veoma ozbiljno”, zaključio je predsjednik Srbije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*