Optužnica protiv devet osoba i dva preduzeća: Oštetili BiH za oko 350.000 KM

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv devet fizičkih i dvije pravne osobe – preduzeća, zbog organizirnog kriminala, porezne utaje ili prevare i pranja novca.

Optužene se tereti da su kao organizirana grupa počinilaca, tokom uvoza tekstilne robe iz Turske, u periodu od 2015. do 2017. godine, počinili niz nezakonitosti vezanih za pravljenje fiktivne dokumentacije, radi izbjegavanja obračuna i plaćanja PDV-a, te korištenjem fiktivne dokumentacije neutemeljeno i nezakonito ostvarivali povrat PDV-a od Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Direktor “Alper Tradea” je tako stečeni novac ubacivao u redovne finansijske transakcije i tako počinio kazneno djelo pranja novca, ostvariviši nezakonitu imovinsku korist u iznosu 348.902, 00 KM, za koliko je oštećen budžet te time i svi građani Bosne i Hercegovine.
Optužnica je podignuta protiv Ekrema Gonjanina, rođenog 1962. godine u Novom Pazaru, Srbija, Nevzeta Berovića (Berovikj Nevzat), rođenog 1977. u Skoplju, Ante Ibralića, rođenog 1954. u Tuzli, Sulejmana Brkovića, rođenog 1952. u Tuzli, Asima Alagića, rođenog 1963. u Tuzli, Azema Kurtanovića, rođenog 1967. u Tutinu, Srbija, Hazema Pavitinovića, rođenog 1987. u Tuzli, Armina Poplate, rođenog 1975. u Doboju, Dževata Berovića (Djevat Berovikj), rođenog 1974. u Batincima, Makedonija, (optužen odvojenom optužnicom), privrednog društva “Alper Trade” d.o.o. Dubrave, Brčko Distrikt i špediterske firme “Arbelšped” d.o.o. Sarajevo.
Tokom postupka, Tužilaštvo će tražiti povrat nezakonite imovinske koristi od oko 350.000 KM.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u ovom predmetu formiralo zajednički istražni tim, sastavljen od uposlenika Tužilaštva, SIPA-e, Granične policije i Uprave za indirektno oporezivanje, te provelo opsežnu višemjesečnu istragu u akcijama kodnih naziva “Truck” i “Bonus”, u okviru kojih su u maju izvršena hapšenja i pretresi na više lokacija u više gradova u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine i Sarajevu, tokom kojih zaplijenjen i kamion robe.

Za trojicu osumnjičenih koji se nalaze u pritvoru, Tužilaštvo će tražiti produženje mjera pritvora, a za ostale osumnjičene odgovarajuće mjere zabrane, kako ne bi mogli ometati postupak.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*