In this photo provided by the Iranian Students News Agency, ISNA, a rescue worker searches debris for survivors with his sniffing dog after an earthquake at the city of Sarpol-e-Zahab in western Iran, Monday, Nov. 13, 2017. A powerful earthquake shook the Iran-Iraq border late Sunday, killing more than two hundreds people, Iranian state media said. (Pouria Pakizeh/ISNA via AP)

Zemljotres u Iranu: Broj poginulih porastao na 474, treba obnoviti 30.000 kuća

Broj poginulih u zemljotresu u zapadnom Iranu porastao je na 474, tri dana nakon katastrofe, javila je novinska agencija Tasnim. Navodi se da je 3.988 ljudi povrijeđeno, a iranski predsjednik je rekao da će biti potrebno obnoviti 30.000 kuća.
Dok spasilački timovi još rade u zemljotresom pogođenim oblastima, posljednje brojke pokazuju da su poginule 474 osobe, a 3.988 je povrijeđeno, navodi se u vijesti koju je objavila novinska agencija Tasnim.

Epicentar zemljotresa jačine 7,3 stepeni po Rihterovoj skali, koji se desio u nedjelju navečer, nalazio se oko 32 kilometra južno od grada Halabja u udaljenoj planinskoj regiji istočnog Iraka, dvjestotinjak kilometara sjeveroistočno od Bagdada i 400 kilometara zapadno od Teherana.

Do sada je registrovano više od 280 podrhtavanja tla, jačine od 4,5 do 5,1 stepeni, u toj regiji.

Tokom obilaska zemljotresom pogođene regije, predsjednik Hasan Rohani (Hassan Rouhani) rekao je da je zemljotres uništio 11.000 seoskih i 4.500 kuća u gradskim oblastima, naglašavajući da ukupno 30.000 kuća treba biti obnovljeno.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*