Dennis Hearn: Dejton ne dopušta otcjepljenje entiteta u BiH

“Dejtonski sporazum je vrlo jasan: BiH se sastoji od dva entiteta i nijedan od njih nema pravo na otcjepljenje. To je precizno navedeno u tom međunarodnom ugovoru. Secesija nije dopuštena po Dejtonu i, slijedom toga, u Ustavu BiH navedeno je da je to država u kojoj su dva entiteta”, poručio je glavni zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearn.

Ovaj iskusni američki diplomata prije mjesec je stupio na dužnost. U intervjuu za Dnevni avaz Hearn je iznio svoja stajališta o situaciji u Bosni i Hercegovini, regionu, te ulozi i budućnosti OHR-a.

“Ovdje sam da podržim visokog predstavnika u njegovom mandatu poštivanja i provođenja Dejtonskog sporazuma. Nakon 20 godina, vraćam se u BiH i želim imati što više interakcije sa strukturama u vlasti. Osim supervizije Brčkog, koje mi je u mandatu, posebno me zanimaju pitanja provođenja izbora i vladavine zakona. U segmentu vladavine zakona, zanima me borba protiv korupcije”, kazao je on.
Kada su u pitanju izbori, prema njegovim riječima ima dosta stvari – od odluke Ustavnog suda BiH u slučaju apelacije Bože Ljubica do poštivanja presude „Sej-dić i Finci”.

“Postoji dosta pitanja koja moraju biti riješena kako bi izbori u oktobru naredne godine bili održani. Imamo vremena i mislim da se sva otvorena pitanja mogu riješiti, ako postoji volja lidera stranaka”, rekao je, između ostalog, Hearn za “Avaz”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*