Američki kongres odobrio 700 milijardi dolara za odbranu

Američki Kongres odobrio je gotovo 700 milijardi dolara za odbranu u budžetskoj 2018. godini, što je više od onoga što je Donald Trump tražio.

Senat je napokon jednoglasno donio taj zakon, nakon Zastupničkog doma u utorak. Američki predsjednik koji je obećao da će “obnoviti” oružane snage treba ga još potpisati da bi stupio na snagu.

Iznos je za oko 15 posto veći nego za 2016. godinu predsjedništva Baracka Obame, i za 26 milijarda više od budžeta koji je tražila Bijela kuća, što je gotovo 4 posto više.

Sučeljeni s prijetnjom sjevernokorejskih balističkih raketa, američki zastupnici odobrili su i iznimno povećanje – za oko 50 posto – budžeta Agencije za proturaketnu obranu koji s 8,2 milijarde raste na 12,3 milijarda kako bi se finansirali desetci novih presretača.

Iz novog budžeta finansirat će se kupovina nove vojne opreme, pa tako i 90 novih lovaca F35 (20 više nego što je Trump tražio), desetak helikoptera, novih tenkova i oklopnih vozila te 14 novih brodova i podmornica (pet više od traženog).

Plaća vojnika porast će za 2,4 posto.

Ukrajina dobiva 350 miliona dolara pomoći za sigurnost. Izrael će dobiti 705 miliona za sistem proturaketne odbrane, prenosi Hina.

Zakon se odnosi na budžetsku godinu 2018. koja je počela 1. oktobra 2017.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*