Sedam novih top mjesta za putovanje

Valletta je proglašena europskom prijestolnicom kulture za 2018. godinu, a Lonely Planet predviđa da će se to odraziti i na broj noćenja na cijeloj Malti.
Turistički djelatnici slažu se da će u 2018. godini u prvom planu biti manje poznate destinacije u svijetu, kao i udaljena mjesta do kojih možete tek avionom, piše punkufer.hr .
1.Novi Zeland ima ponešto za svakog putnika – od prekrasne prirode, mogućnosti ronjenja na zapanjujućim mjestima do prekrasnih staza za šetanje i biciklizma. Posljednjih godina ovdje buja i gastronomska i enološka scena, a posebno se preporučuje posjet vinskim podrumima u središnjem Otagu, Wairarapi i Nelsonu. Lonely Planet stavio je Novi Zeland na ljestvicu od deset mjesta koje morate posjetiti u 2018. godini. Oni koji paze na budžet ili žele izbjeći gužve mogu ga posjetiti u martu, aprilu, oktobru ili novembru.
2. Šri Lanka Šri Lanka je jedna od prekrasnih destinacija koja će biti iznimno popularna u 2018. godini. Svjedoči to i porast od 70 posto u noćenjima u ovom biseru Indijskog oceana za putnike iz Sjeverne Amerike, kao i povećanje od 130 posto za noćenja preko Airbnba. Taj melting pot arapskih, indijskih i europskih utjecaja nudi zabavne aktivnosti za različite generacije – od promatranja slonova u Nacionalnom parku Minneriya, istraživanje stare industrije čaja Dambatenne do daskanja na valovima zaljeva Arugam.
3. Zbog održavanja Zimskih Olimpijskih igara u Pjongčengu, u Južnoj Koreji, bit će vrlo zanimljiva destinacija za posjet sljedeće godine. Ova je azijska zemlja prava meka za foodieje, a posebno one koji uživaju u korejskom roštilju, svilenkastom tofuu, staklenim rezancima, kimchiju te brojnim umacima. Osim Seula, svakako treba istražiti selo Sunchang Gochujang poznato po svojoj crvenoj čili pasti, ili isprobati craft piva iz Busana.
4. Valletta je proglašena europskom prijestolnicom kulture za 2018. godinu, a Lonely Planet predviđa da će se to odraziti i na broj noćenja na cijeloj Malti. Sljedeće godine tu vas očekuje brojni koncerti, filmski festivali, izložbe i druge kulturne manifestacije. Uz to Malta je poznata po svojem prekrasnom moru i plažama te više od 300 sunčanih dana u godini. Idealno mjesto za dobar odmor.
5. Meksiko ima nekoliko popularnih mjesta u koje turisti dolaze već godinama kao što su Tulum, Cabo ili Mexico City. No sljedeće godine predviđa se da će hit biti Guanajuato. Riječ je o glavnom gradu istoimene države u središnjem Meksiku, a koji se ponosi zapanjujućim gradskim vizurama, čarobnim crkvama i trgovima te upečatljivim pročeljima kuća. Guanajuato osvaja idiličnim kafanama i tržnicama. Tu nikako ne treba propustiti niti šetnju po Callejon del Besu ili Aleji poljubaca, posjet muzeju Diega Rivere ili Muzej mumija koji ima kolekciju od stotinu mumija pronađenih oko Guanajuatoa.
6. Niste nikada čuli za Bonaire? To je dio njegove magije. Ovaj manje poznati karipski otok smješten je otprilike 140 kilometara od Arube. Smatra se ribičkim središtem Kariba jer u njegovu podmorju živi više od 470 različitih vrsta riba. To ga ujedno čini i vrlo poželjnom ronilačkom destinacijom. Ponosi se i dvama zaštićenim prostorima: Bonaire National Marine parkom te Nacionalnim parkom Washington Slagbaaii koji su dom za jedinstvene vrste biljaka i životinja.
7. Želite li izbjeći turističke gužve, posjetiti Moldaviju. Ova europska državica smjestila se između Rumunjske i Ukrajine, a nedavno je proglašena najslabije posjećenom zemljom svijeta u turističkom izvješću Ujedinjenih naroda. To je, dakako, izazvalo veliki interes svjetskih putnika, pa se pretpostavlja da će biti jedna od hit-destinacija u 2018. godini. Ovdje svakako treba istražiti najveći vinski podrum Vinarije Milestii Mici, kao i samostan Orheiul Vechi iz 14. stoljeća koji se nalazi u sklopu špilje, a koji se nalazi na popisu Svjetske baštine. |
(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*